Ország-világ

2005.08.18. 00:00

Az egészség nem pénzkérdés

A rosszul kialakított számítógépes munkahely, a rossz szervezés sokat ronthat a dolgozók tevékenységének hatásfokán. Hosszabb távon rossz közérzettel és egészségkárosodással is számolni kell. A látásromlás mellett mozgásszervi, sőt pszichés zavarok is felléphetnek.

Németh Zsuzsa

[caption id="" align="alignleft" width="310"] Aki egész nap monitor előtt ül, járjon rendszeres szemészeti vizsgálatra és viseljen speciális védőszemüveget
[/caption]Amennyiben nincs megfelelő szögben elhelyezve a monitorunk, ha rossz testtartásban dolgozunk, akkor nehezebben megy a munka, megfájdul a fejünk, karunk, vállunk és hátunk. A kényszertartás végleges elváltozásokat is okozhat. Ha az ablak vagy a lámpa belevilágít a képernyőbe, ha erőltetni kell a szemünket, ennek is fejfájás, sőt látáskárosodás lehet a vége. Szerencsés az, aki az emberi szervezethez illő, úgymond ergonómiailag átgondolt munkahelyen dolgozhat. Ha nem jutott ilyen, akkor némi szervezéssel, ide-oda pakolással, csekély anyagi ráfordítással sokat javíthatunk saját körülményeinken.
Kiindulási pont az asztallap magassága, amely általában adott, ehhez kell mindent igazítani.
A billentyűzetnek a combközép felett kell lennie. Üljünk a székre, és tegyünk úgy, mintha dolgozni kezdenénk. Amennyiben kihúzható billentyűzettartónk van, akkor ahhoz igazodjunk!
A helyes tartás az, ha egyenes háttal, leengedett vállal, enyhén előrenyúló felkar mellett az alkarunk vízszintes helyzetben van. A számítógép-billentyűzetre fektetve mindkét kezünket keressünk olyan széket, amelynek magassága megfelelő. Legjobb megoldás egy állítható szék.
A lábak kényelmes tartását irodabútor boltokban kapható lábtámasszal segíthetjük.
A monitor elhelyezése: az előbbiekben leírt testhelyzetben ülve szemben legyen a képernyő felső harmada szemmagasságban. Akinek nem megy vakon a gépírás, tehát gyakran néz le a billentyűkre, annak érdemes a monitort kissé lejjebb helyezni. (Ha szükséges, helyezzünk könyvet a monitor talpa alá, hogy a magasság megfelelő  legyen!)
Tükröződnie semminek nem szabad a monitorban. Olyan irányba forgassuk az asztalt, hogy az ablak, a világítótestek képe ne látszódjon a képernyőn. Nem szerencsés, ha az ablak elé helyezik a számítógépet és a nappal szemben, hunyorogva kell valakinek dolgoznia. A nap elleni védelem megfelelően sötétítő függönyökkel orvosolható.
Munkaszervezés tekintetében a legfontosabb, hogy a számítógépen dolgozók rendszeresen, lehetőleg óránként tízperces szünetet tartsanak és naponta hat óránál többet ne dolgozzanak. A szünetekben tanácsos a nyak-, a váll- és a hátizmokat megmozgatni, ellazítani.
A szem kifáradását, a látásélesség romlását megelőzhetjük, ha olyan speciális szemüveget viselünk, amely a monitorfigyelés speciális távolságában (50–60 cm) biztosítja az éleslátást. Ehhez elengedhetetlen a dolgozók rendszeres szemészeti, szakorvosi vizsgálata is.

A munkahelyek többségét szabályszerűnek látták

Dr. Balogh Attila, az országos Tisztifőorvosi Hivatal közegészségügyi főosztályának helyettes vezetője: A jelenlegi magyar jogszabályok az európai uniós irányelveknek minden tekintetben megfelelnek, így a közeljövőben semmilyen módosítás nem várható. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat szakemberei az elmúlt évben ellenőrizték az 50/1999. (XI. 3.) EüM-rendelet betartását, amely a képernyő előtti munkavégzés követelményeit szabályozza. Az ellenőrzések során kiderült, hogy a monitorok túlnyomó többsége megfelelt a jogszabályban előírtaknak. A leggyakoribb hiányosság a számítógépes képernyők rossz elhelyezése volt. A billentyűzet és a munkaasztalok többsége, a dolgozók székei, az asztalok megvilágítása, a munkához szükséges tér biztosítása szintén rendben volt a vizsgált helyek többségénél.

A jelenlegi magyar jogszabályok az európai uniós irányelveknek minden tekintetben megfelelnek, így a közeljövőben semmilyen módosítás nem várható. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat szakemberei az elmúlt évben ellenőrizték az 50/1999. (XI. 3.) EüM-rendelet betartását, amely a képernyő előtti munkavégzés követelményeit szabályozza.

Az ellenőrzések során kiderült, hogy a monitorok túlnyomó többsége megfelelt a jogszabályban előírtaknak. A leggyakoribb hiányosság a számítógépes képernyők rossz elhelyezése volt. A billentyűzet és a munkaasztalok többsége, a dolgozók székei, az asztalok megvilágítása, a munkához szükséges tér biztosítása szintén rendben volt a vizsgált helyek többségénél. Aki egész nap monitor előtt ül, járjon rendszeres szemészeti vizsgálatra és viseljen speciális védőszemüveget -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában