Ország-világ

2005.08.04. 00:00

Belülről fenyeget a veszély

A terroristák negyvenegy százaléka nem a Közel-Keletről vagy a fejlődő országokból származik, hanem a nyugati világból – erre a megállapításra jutott két amerikai tudós.

Gyulay Zoltán

Esztendőkön át tanulmányozta a terroristák természetrajzát a washingtoni Nixon Center két tudósa, Robert S. Leiken és Steven Brooke. Elsőként létrehoztak egy adatbankot, amely az 1993 és 2004 között Észak-Amerikában vagy Nyugat-Európában vád alá helyezett, elítélt, esetleg megölt 373 iszlámista terrorista információit tartalmazza. Két és fél esztendeig tartott a gyűjtőmunka, s a tudósok most dolgoznak az ezeket feldolgozó, elemző tanulmányukon.

A mudzsahedok több mint negyven százaléka nyugati állampolgár, egynegyedük európai. Szembeötlően magas azoknak az aránya, akik áttértek az iszlám hitre. A regisztrált terroristáknak alig fele érkezik az arab világból. „Európának belülről származó komoly veszéllyel kell szembenéznie – mondja Brooke. – Néhány muszlim csak papíron európai állampolgár, az állampolgári hűség azonban teljes mértékben hiányzik.” A szélsőséges iszlám a muszlim bevándorlók utódaiban, a második és a harmadik nemzedékben is terjed. Számukra a beilleszkedés nem sikerült, a bevándorlók elveszítették illúzióikat, s a „háztáji” mudzsaheddin fenyegeti Európát és Amerikát.

Az európai muszlimok nagy előnye a nyugat ellen folytatott szent háborújukban, hogy európai útlevéllel rendelkeznek, s így többségükben vízum nélkül utazhatnak Amerikába. Francia és brit állampolgárokat beutazásnál alig ellenőriznek a szudáni, jemeni, líbiai, libanoni illetőségűekkel szemben. A terrorista hálózatok erőteljesen igénybe veszik a bevándorlás csatornáit, az iszlám világ földrajzi közelsége számukra kedvező körülmény. Európában az észak-afrikaiak képviselik a legnagyobb csoportot, s a földrész körözött terroristáinak ötvenkilenc százaléka az úgynevezett Maghreb-országokból érkezik. A terrorista sejtek Brooke szerint a korábbiaktól eltérően már nem foglalkoznak „hivatásosan” terrorista tevékenységgel, hanem mindenekelőtt családi, baráti, nemzetiségi vagy épp a menekülthelyzetből adódó alapon, sokszor hirtelen elhatározásból, szervezetlenül. Összejönnek a barátok, az interneten elolvassák a fatvákat, azaz a vallási vezetők minden muszlimra nézve kötelező parancsait, videókat néznek Irakról – és hirtelen máris megalakult egy sejt. Nem szoros szövetségben az al-Kaidával, de ideológiailag és stratégiailag elkötelezett iránta.

Egyre több a muszlim vallású Európában

A földrészen 15 és 20 millió közöttire (a népesség öt százalékára) tehető az iszlámhívők száma, s ha a folyamat tovább tart, 2025-ig meg is kétszereződhet. Pontos adatok azért nem ismeretesek, mert a népszámlálásnál nem kérdeznek rá a vallásra. Az abszolút és a relatív legnagyobb közösség Franciaországban él (mintegy 5 millió/8 százalék).

Aki Bin Laden inzulinjáról gondoskodott

Az al-Kaida vezére, Oszama bin Laden cukorbeteg. Minden bizonnyal a terrorszervezet egy németországi, duisburgi sejtje gondoskodik róla orvosilag. Egy német állampolgár, Christian Ganczarski, aki 2002. április 11-én részt vett a tunéziai turistaparadicsom, Dzserba elleni merénylet kidolgozásában, rendszeresen gondoskodik az életmentő inzulinról. Az iszlám hitre áttért férfi és családja 1999 végén vándorolt ki Afganisztánba egész évre elegendő gyógyszerkészlettel, amit nyolcéves, cukorbeteg kislányuk részére adtak ki. A család az al-Kaida kandahári táborába költözött, ahol Bin Laden is élt. Ganczarski futáraként, informatikusaként és logisztikusaként dolgozott. Franciaországban fogták el 2003-ban.

országokból származik, hanem a nyugati világból – erre a megállapításra jutott két amerikai tudós. Gyulay Zoltán Egyre több a muszlim vallású Európában A földrészen 15 és 20 millió közöttire (a népesség öt százalékára) tehető az iszlámhívők száma, s ha a folyamat tovább tart, 2025-ig meg is kétszereződhet. Pontos adatok azért nem ismeretesek, mert a népszámlálásnál nem kérdeznek rá a vallásra. Az abszolút és a relatív legnagyobb közösség Franciaországban él (mintegy 5 millió/8 százalék). Aki Bin Laden inzulinjáról gondoskodott Az al-Kaida vezére, Oszama bin Laden cukorbeteg. Minden bizonnyal a terrorszervezet egy németországi, duisburgi sejtje gondoskodik róla orvosilag. Egy német állampolgár, Christian Ganczarski, aki 2002. április 11-én részt vett a tunéziai turistaparadicsom, Dzserba elleni merénylet kidolgozásában, rendszeresen gondoskodik az életmentő inzulinról. Az iszlám hitre áttért férfi és családja 1999 végén vándorolt ki Afganisztánba egész évre elegendő gyógyszerkészlettel, amit nyolcéves, cukorbeteg kislányuk részére adtak ki. A család az al-Kaida kandahári táborába költözött, ahol Bin Laden is élt. Ganczarski futáraként, informatikusaként és logisztikusaként dolgozott. Franciaországban fogták el 2003-ban. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában