Ország-világ

2005.08.24. 00:00

Best of Novella: sok író egy kötetben

Váczy A.

Két évvel ezelőtt nagyszabású kiadói vállalkozás keretében megjelent a Költők könyve, ennek mintájára idén a Novellisták könyve. Nyilván az előző sikerén felbuzdulva, a szerkesztő rábeszélt kortárs írókat, ajánlják fel kedvenc elbeszélésüket, aztán elegáns, jól áttekinthető formába gyúrta őket. Így került 68 kortárs író ábécésorrendben egy kötetbe. Valamennyi kispróza fotóval indul, lássa a „látványéhes” olvasó, milyen arcba mélyed bele. És hogy tudja, kiről van szó, a CV (szíví) alatt olvasható, ki honnan jött, mit tett eddig, milyen díjak, elismerések büszke birtokosa, hol tart most, merrefelé veszi az irányt.
A margón pedig időrendben az eddig megjelent írások listája. Aztán hajrá, bele lehet merülni a novellákba. Felmerülés után pedig levezetésként dőlt sorokban vall az író, hogy mitől is kedvenc a kedvenc. És a végén író/barát/társ tollából miniesszé gömbölyíti a szerkesztési ívet: ha maradt volna az olvasóban az eddigiek után hiányérzet, a ráutaló írás kitölti. (Novellisták könyve, Noran-Kiadó Kft. 2005. 4990 Ft)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában