Ország-világ

2005.08.26. 00:00

Borospince nélkül ér valamit az élet?

BAMA

A jó bor igazi kincs, ezért kezelése kellő körültekintést igényel. Aki igazán kedveli a nemes nedűt, a palackok tökéletes tárolására is gondot fordít. Persze nem mindenki tudja az üvegeket valódi borospincébe rejteni, ahol a levegő páratartalma és az állandó hőmérséklet megóvja az italt a romlástól. Mégse csüggedjen, néhány évig otthonában is érlelheti kedvenceit, ha betart néhány szabályt.

1. Keresse meg a leghűvösebb és legszárazabb helyiséget a lakásban. Válasszon északi fekvésű szobát, ahol ritkán hevül fel túlzottan a levegő és kevesebb a fény. Tökéletes tárolóhelyet persze nem fog találni, de néhány évig így is megfelelő minőségű marad az ital.

2. A dugó lélegzik, ezért a kiválasztott szobában nem szabad erős illatoknak szállni a levegőben. Óvja a bort az ételszagtól, parfümillattól, festékszagtól. A mostanában kedvelt illóolajok és füstölőpálcák illatát is magába szívhatja a palack.

3. Válasszon sötét sarkot, mert a bor nem viseli el a közvetlen fényt – sem napét, sem lámpáét. A legjobb, ha ablaktalan helyiségbe helyezi őket, például a spájzba. Jobb híján takarja le sötét anyaggal az üvegeket.

4. Az palackokat fektetve tárolja, különben kiszárad a dugó, és a beáramló levegő gyorsan öregíti a nedűt. Egy állva felejtett üvegben néhány hónap alatt szinte biztos, hogy megromlik még a legnemesebb ital is.

5. A bornak nyugalomra van szüksége, ezért a polcokat tegye stabil helyre, és ne rendezgesse állandóan őket. Elég, ha 3–4 havonta óvatosan fordít rajtuk egyet. Felbontáskor se rázza a palackot, hogy a lerakódott borkő az üveg alján maradjon.

6. A tökéletes tárolási és fogyasztási hőmérséklet fehérbornál 8–10 °C, vörösnél 14–18 °C. Az ennél melegebb italt hűtse be, mielőtt az asztalra kerül.

7. Ha tartozik a lakáshoz pince, körülbelül 70 százalékos legyen ott a páratartalom, hogy a dugó ne tudjon kívülről száradni. Ha túl száraz a levegő, tegyen néhány tálkába vizet az üvegek mellé. Ez utóbbi a lakásban is jó szolgálatot tesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában