Ország-világ

2005.08.26. 00:00

Eső űzte el a sátorozókat

Az utóbbi négy év legrosszabb szezonját zárhatják a Balaton-parti kempingek 2005-ben, a szinte egész nyáron át tartó rossz időnek betudhatóan. A külföldiek száma tíz százalékkal csökkent eddig az idei szezonban.

Simon Krisztián

Tragikus évet mondhatnak magukénak a balatoni „mezítlábas” turizmusban érdekeltek. Az egyik legnagyobb kempinghálózatot üzemeltető Balatontourist Rt. vezérigazgatója, Csákvári Árpád a Világgazdaságnak elmondta: az eddigi 400 ezer regisztrált vendégéjszaka 2004 hasonló időszakához képest tíz százalékkal marad el. Mint mondta: hideg és esős volt az előszezon, és a július sem indult túl jól. A rossz idő az utolsó nyári hónapban is folytatódott, emiatt hétfőn már például feleannyian voltak, mint tavaly ugyanekkor.

A magyar tenger melletti kempingek 2001-ben zárták a legjobb évet 620 ezer vendégéjszakával, azok után, hogy az azt megelőző években folyamatos növekedést tapasztaltak. Az utóbb négy évben azonban megfordult a tendencia, és éves szinten 6–8 százalékos visszaesés tapasztalható. Ha kedvezően alakulna a nyár vége, akkor most is ilyen mértékű lesz a csökkenés – jelezte a vezérigazgató. Egyben reméli, legalább 430 ezer vendégéjszakát töltenek el ebben az esztendőben vendégeik a kempingjeikben.

A visszaeső vendégéjszakaszám miatt kisebb lesz az angol SCD-csoport által ez év júniusában felvásárolt cég eredménye is idén. A társaság százmilliós nettó profittal kalkulált 2005-ös üzleti tervében. Tavaly még 117 millióra rúgott az eredményük. Kempingjeik fenntartására éves szinten mintegy 80–100 millió forintot fordítanak, míg nagyjából hasonló összeget költöttek ez évben fejlesztéseikre is. Számításuk szerint a rossz szezon ellenére a tavalyi 1,3 milliárd forintos árbevételt 2005-ben is elérhetik. Az SCD 2004-ben a Balaton déli partjának meghatározó turisztikai vállalkozását, a Siotourt is megvásárolta, és megkezdte a kempingek fejlesztését és korszerűsítését. A cég marketing-vezérigazgatójának helyettese, Boltuch Dóra hangsúlyozta: az SCD nem zár be kempingeket, a fejlesztések pedig folytatódnak.

Augusztusban egyébként a németek töltik a legtöbb időt a kempingekben, míg júliusban a dánok érkeztek a legnagyobb számban. Az eddig regisztrált 400 ezer vendégéjszakából a magyarok 35 ezret töltöttek el. A kempingekhez hasonló visszaesés figyelhető meg az üdülőházak esetében is. Idén tízszázalékos a csökkenés a vendégéjszakák számát tekintve a múlt évi szezonhoz képest. A balatoni kempingek ez évi teljesítményével kapcsolatban a KSH is hasonló eredményeket rögzített. Felmérésük szerint az év első felében a külföldiek esetében a vendégek és a vendégéjszakák száma is tíz százalékkal elmaradt az egy évvel korábbihoz képest. A hazaiak száma ugyanakkor 14,4 százalékos növekedést mutat. A Balaton egyébként a hazai üdülőkörzeteket tekintve összességében nézve sem teljesít túl jól 2005-ben. A kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma három százalékkal kevesebb a tavalyinál, a külföldiek esetében pedig több mint tízszázalékos a csökkenés. Egyelőre csak azzal vigasztalódhatnak a magyar tengernél, hogy a belföldiek tartózkodási ideje meghosszabbodott, nyolc százalék a növekedés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában