Ország-világ

2005.08.16. 00:00

Fegyverek árnyékában

Hétfőre virradóra megkezdődött a Gázai övezetben található zsidótelepek kiürítése. Az övezetet több tízezer katona zárta gyűrűbe. A telepeseknek kétnapos határidőt szabtak az Izraelbe való önkéntes átköltözésre, ellenkező esetben a hadsereg erőszakot alkalmaz.

Csák Elemér

Tegnap reggel izraeli katonák megkezdték a költözésre felszólító hivatalos végzés kézbesítését. Hat telep esetében azonban a hadsereg visszavonta a parancsot. Az intézkedést azzal indokolták, hogy az érintett telepek lakosai inkább postán szeretnék megkapni a hivatalos felszólítást, mintsem az otthonukba bekopogtató katonáktól vegyék azt át. Egyes telepek lakosai korábban azzal fenyegetőztek, hogy a katonák belépésének megakadályozása végett lezárják a kolóniák bejáratát. Kisebb rendzavarások is előfordultak, az egyik kolónia lakói dühükben személygépkocsik szélvédőit zúzták be és gumiabroncsokat gyújtottak fel. Legalább négy autó lett szenvedő alanya a dühöngésnek; a tiltakozók egy katonai jármű kerekeit is felhasították.
A BBC brit tévé és rádió beszámolója szerint a telepesek körében lemondó hangulat és dac vegyesen tapasztalható. Az előbbit az magyarázza, hogy egyesek valamiféle csodában reménykedtek, hogy a kivonulás esetleg mégis elmarad; ez utóbbit pedig az a harcos elszántság, hogy a végsőkig kitartanak.
Az izraeli hadsereg szerint a kivonulást ellenző mintegy ötezer izraeli szivárgott be az elmúlt időben a gázai övezeti zsidótelepekre, ami a kivonulást biztosító 55 ezer izraeli rendőr és katona, illetve a távozást elutasítók közötti összecsapások veszélyét rejti magában.
A The Jerusalem Post adatai szerint 1716 családból 1127 beleegyezett az önkéntes kiköltözésbe. Mintegy 600 család közölte, hogy nem hagyja el határidőre lakóhelyét. Sirat Hajam kolónia egyes lakosai az átkelő lezárása előtt néhány órával kikiáltották
a „gázai övezeti zsidóhatóság” függetlenségét.
Izrael három hét alatt kívánja kiüríteni a 21 gázai övezeti, illetve vele egy időben 4 ciszjordániai zsidótelepet. A kivonulást egyesek a „történelmi” jelzővel illetik, mivel Ariel Saron izraeli miniszterelnök tervének végrehajtásával megszűnik a palesztinok által majdani államuk részének óhajtott Gázai övezet 38 éven át tartó izraeli megszállása. A kivonulás új távlatokat nyithat a közel-keleti béke megteremtése előtt. A palesztinok mindazonáltal attól tartanak, hogy Saron a gázai telepek felszámolásával az Izrael számára kevésbé fontos területekről mond le, s a jövőben inkább Ciszjordánia nagy részének megtartására összpontosít, ahol 230 ezer zsidó telepes és 2,4 millió palesztin él.

Palesztinok is vigyáznak a kivonulás rendjére

A legmagasabb fokú készültséget rendelte el a Palesztin Hatóság a gázai övezeti biztonsági erőknél az izraeli kivonulás miatt – jelentette be Naszr Juszef belügy- és belbiztonsági miniszter. A biztonsági erőknek teljes mértékig képesnek kell lenniük arra, hogy megakadályozzák palesztin fegyveresek esetleges támadásait a távozó telepesek és a biztonságra felügyelő izraeli katonák ellen – áll a minisztérium közleményében. A Hamász szombaton felszólította Izraelt, hogy vonuljon ki Ciszjordániából is, és megismételte, hogy nem követi a Palesztin Hatóság felhívását és nem teszi le a fegyvert a gázai kiürítés után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában