Ország-világ

2005.09.01. 00:00

Fesse ki magát, de okosan!

Nincs nő, aki szívesen kitenné lábát otthonából anélkül, hogy arcát széppé varázsolta volna. Egyesek néhány perc alatt végeznek, másoknak egy óra is kevés indulás előtt. Ráadásul minden alkalom és minden bőrtípus másféle maszkot kíván.

Árvay N. Tivadar

[caption id="" align="alignleft" width="250"] A házi sminkkészlet nem csak egy rúzsból és szempillaspirálból áll
[/caption]– Mielőtt hozzákezdünk a sminkeléshez, gondosan elő kell készíteni a bőrt – figyelmeztet Csizmadia Bernadett sminkmester. – Alapos tisztításra van szükség. Elsőként arclemosó tejjel vagy tisztító tonikkal távolítsa el a pórusokban lerakódott szennyeződést. Ezután használjon arckrémet, ami hidratál és védőréteget képez. Végül, ha szükséges, igazítsa meg a szemöldökét. A szép formájú szemöldök kiemeli a tekintetet. Ha mindezzel megvan, kezdődhet a munka.

– Az arcszín a smink alapja. Ezért fontos a megfelelő tónusú alapozó használata, ami egységessé teszi az arcszínt és elfedi az apró hibákat – árulja el Bernadett. – Én a folyékony alapozókat kedvelem, amelyek kevés pigmentet tartalmaznak, áttetszők, ezért természetesnek hatnak. Száraz bőrünknek speciális, tápláló anyagokkal dúsított krémalapozót javaslok. Zsíros bőrre pedig a matt alapozó a legjobb.

A sminkelést a szemeinél kezdje. A szem a lélek tükre, ha ügyesen választ festéket, kiemelheti tekintetét. A világos színek hangsúlyoznak, a sötétek kicsinyítik a szemeket. Szemszínének megfelelően válasszon festéket. A kék a kékben elveszik, ezért inkább a szürkét, a lilát vagy a földszínek árnyalatait használja. Szürke szem mellett a lila, kék és zöld festékek mutatnak jól. Zöld szeműeknek a barnás árnyalatok és a sárgás, aranyos alapszínek előnyösek. Barnáknak és feketéknek szinte mindent lehet, ám a barackszín vagy a mahagóni nagyon hatásos náluk.

– Szemünk formája sem mellékes – folytatja a szakember. – A kerek, kiugró szeműek a világos festéket az egész szemhéjukra vigyék fel, a sötét árnyalatokkal pedig a saroktól indulva befelé satírozzanak. A mélyen ülő szem világosabb árnyalatot kíván, a külső sarkokat árnyékolhatjuk más festékkel. Közel ülő szemeken a szemhéjnál használt világos púder segít. A sötétebb színt ilyenkor szemünk sarkától indulva húzzuk befelé. Közben halványítsuk, hogy az átmenet finom legyen. A szem külső sarkát ceruzával is megerősíthetjük. Távol ülő szemeken a sötét púdert belülről kifelé vigyük fel, majd a világosabbal a szemhéjunk közepétől kifelé haladjunk. Végül húzzuk meg a szemkontúrt is.

A szemek után következhet a száj. Rendkívül divatos a háromdimenziós hatású ajakfestés. Ennek elkészítése házilag sem bonyolult, a pirosra rúzsozott ajkak középső részére vigyen fel színtelen szájfényt. A száj mérete és formája korrigálható a tónusokkal. A vékony ajkat csillogó, világos árnyalatokkal dúsíthatja, a matt és a sötétebb árnyalatokkal kisebbíthet. Hasonló trükkökkel formálható az orr is. Aki kicsinyíteni szeretné nóziját, finoman vigyen fel a bőre színénél két árnyalattal sötétebb korrektort az orr két oldalára, az orrnyereg környékét pedig satírozza világosabbal.

– Az arcfestéshez érdemes drága, jó minőségű termékeket választani – mondja a sminkmester. – A modern kozmetikumok alatt lélegzik a bőr,  ugyanakkor táplálnak és védenek az öregítő tényezőkkel szemben. Az ősz kedvelt színei az arany, a bronz és a lila árnyalatai lesznek. A stílusát mindenki magának alakítsa ki, de fontos, hogy az egyéniségével és öltözködésével tökéletesen harmonizáljon.

Smink nélkül a sztárok sem mutatkoznak

Hollywood csillagai soha nem teszik ki a lábukat otthonukból, ha arcuk gyűrött. Számukra igen kínos, ha egy lesifotós lekapja őket a szépséghibáikat jótékonyan elfedő festékréteg nélkül. Gwen Stefani, a No Doubt énekesnője például annyira fontosnak tartja tökéletes külsőjét, hogy bőre kikészítése mellett ruháit is magának tervezi. A szőke szépség imádja a tűzpirosra rúzsozott ajkakat, a szinte tejfehérre púderezett arcbőrt és az erősen kontúrozott szemfestést. Nemcsak koncertjei előtt, hanem a hétköznapokon is nagy gondot fordít megjelenésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában