Ország-világ

2005.08.03. 00:00

Fugáznak az asztronauták a Discovery borításán

A tervek szerint ma kezdik meg az űrrepülőgép felületének javítását a Föld körül keringő amerikai űrrepülőgépen. A szakemberek egyhangúlag úgy vélik: a hőálló csempék kitüremkedései a leszállás közben túlságosan is felhevülhetnek, ezért el kell távolítani őket.

Csák E.

Steve Robinson ezért egy robotkar segítségével átmanőverezi a nemzetközi űrállomásról a Discoveryre, s megpróbálja az ágaskodó „hézagkitöltőket” levágni. A hőálló csempék hézagai ugyanis ki vannak fugázva; ennek célja egyrészt az, hogy a csempék a rázkódás során ne ütődjenek össze, másrészt megakadályozzák, hogy a borítólapkák felhevüljenek.
Azokat a kiálló részeket azonban, amelyek a felszállás során keletkeztek, le kell szedni, hogy elkerüljék az esetleges kockázatokat.
Wayne Hale helyettes programvezető elmondta: az űrhajó-  sok a másfél órára tervezett űrséta idején Steve Robinsont csak kamerák segítségével látják. Közben a japán Nogucsi Szoicsi is kilép az űrbe, és egy rakodófelületet szerel fel az űrállomásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában