Ország-világ

2005.08.19. 00:00

Hétszázmilliós áfacsalást lepleztek le

A vámosok rövid időn belül már a második milliárdhoz közelítő kárral járó áfacsalásra derítettek fényt. Ezúttal Fejér megyében került képbe több cég is.

Sz. L.

Több mint 730 millió forint export általános forgalmi adót (áfa) akartak visszaigényelni azok a Fejér megyei vállalkozások, amelyekre felfigyelt a Vám- és Pénzügyőrség Közép-Dunántúli Regionális Parancsnoksága. A Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) tegnapi közleménye kitér arra, hogy a cégek saját bevallásaik szerint közel hárommilliárd forint értékű exportértékesítést bonyolítottak le, ezek után szerették volna visszaigényelni a 730 milliós áfát. A regionális igazgatóság azonban utólagos ellenőrzést rendelt el a képbe került cégek exportáfa-visszaigénylésének témájában. A VPOP közleménye hangsúlyozza: a vám és pénzügyőrség nemzetközi kapcsolatait felhasználva megállapította, hogy az érintett cégek áruit harmadik országban nem vámkezeltették, illetve számos esetben a külföldi vámkezelések során jelentős számlaértékbeli különbség volt megállapítható. A vámhatóság a vizsgált cégek vezetői ellen csalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt feljelentést tesz a Nemzeti Nyomozó Irodánál (NNI). Az ORFK NNI keretében dolgoznak az egykori adónyomozók, akiknek szakterületük az adócsalások vizsgálata. A VPOP megígéri, hogy a vám- és pénzügyőrség a jövőben fokozza a vállalkozások áfával kapcsolatos tevékenységének ellenőrzését. Elemzők szerint erre a bevételi terv teljesítése miatt is szükség van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában