Ország-világ

2005.08.27. 00:00

Húszmillióra nőhet a munkaügyi bírság plafonja

Az érdekegyeztető partnerek jóváhagyása nélkül is a parlament elé terjeszti a kormány a munkaügyi ellenőrzést szigorító javaslatot – jelentette ki a munkaügyi miniszter. Csizmár Gábor azután közölte ezt, hogy az Érdekegyeztető Tanácsban a munkaadók elutasították a kormány elképzeléseit.

B. M.

Ennek értelmében a munkaügyi bírság felső határát a háromszorosára emelnék, vagyis a mostani 6 millió forintról 20 millió forintra nőne. Erre azért van szükség, mert sok munkaadó az üzleti terv részeként kalkulált az ellenőrzések során kirótt bírsággal, amelyet elsősorban a feketemunkáért szabnak ki rájuk – mondta a miniszter.

A munkaadói oldal képviseletében Dávid Ferenc elfogadhatatlannak tartja azt is, hogy az állami megrendelések és költségvetési támogatások feltételéül szabják, hogy a cégeknél rendezettek legyenek a munkaügyi viszonyok. Az pedig súlyosan aggályos, hogy a munkaügyi ellenőrzések szervezetrendszerét részben a bírságokból finanszírozná az állam – mondta Dávid. Attól tartanak, hogy ezzel olyan „ösztönzést” kapnának az ellenőrök, amely alaptalan büntetésekhez vezetnek foglalkoztatási ellenőrzések során.

A munkavállalói oldal nagyobb részt támogatja a kormány szigorító elképzeléseit. Az egyeztetések folytatódnak, hogy ne a munkaadók teljes elutasításával kerüljön a parlament elé a csomag.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában