Ország-világ

2005.08.09. 00:00

Jelentésekben ÁSZ

Több mint hárommilliárd forintot osztott el Kovács Kálmán miniszter egyedi döntéssel – állapította meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a 2002-ben létesült Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) működését ellenőrizve.

Izing Antal

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelentése szabálytalanságokat tárt fel az Informatikai és Hírközlési Minisztérium gazdálkodásában. Kovács Kálmán, a három éve létező tárca szabad demokrata vezetője 3,2 milliárd forint elosztásáról döntött saját hatáskörben. Az egyedi döntésből származó összeg nagy részét négy cég kapta. Az Antenna Hungária Rt. félmilliárdot, a Matáv Rt. 0,6 milliárdot, két kht. pedig 0,8 milliárdot mondhatott magáénak. Az ÁSZ honlapján is hozzáférhető jelentés szerint elvárható lett volna, hogy a miniszteri egyedi döntés után a folyósított támogatások felhasználását nyomon követhetővé tegye. A pénz útjának követése a jelentés szerint azonban „nehézkes”, mert a nyilvántartás nem ad lehetőséget a felhasználás pontos lekérdezésére. A minisztérium ezzel kapcsolatban magyarázatképpen azt közölte, hogy a jogszabályok nem határozzák meg az egyedi döntéssel odaítélhető miniszteri támogatások felső határát.

Az IHM vezetékestávbeszélő-előfizetők szociális támogatása 250 ezer családot érinthetett volna, ebből mindössze 31 ezer családig jutott el az anyagi támogatás. A program lényege az volt, hogy 3 milliárd forint erejéig, legfeljebb évi bruttó 12, havi egyezer forintos összegig olyan előfizetőket segítsenek meg a befizetésre kötelezett távközlési társaságok pénzéből, akik elmaradtak az előfizetői díjakkal. Az erre előirányzott 3 milliárd forintból a minisztérium végül mindössze 162 milliót használt fel. A jelentés különfejezetet szentel a Brunszvik Teréz óvodai számítógépes program vizsgálatának. A sajtó az ebben a programban beszerzett komputereket azért nevezte el „kakaóbiztosnak”, mert egy időben a beszerzők azzal magyarázták meg a nyilvánosság előtt az óvodai gépek szokatlanul magas árát, hogy a billentyűzet vízálló, vagyis kakaóbiztos. Amikor kiderült, hogy egy strapabíró billentyűzethez már ötezer forintért hozzá lehet jutni egy átlagos boltban, a tárca úgy reagált: az óvónők számítógépes képzése is szerepel az összegben. Az ügyben immáron a rendőrség nyomoz.

A feljelentést egy fideszes képviselő tette, akit a nyomozók arról tájékoztattak, hogy nyár végén vádemelésre adják át az aktát az ügyészségnek. A beszerzés az ÁSZ szerint sem felelt meg a közbeszerzés követelményeinek, és szakértőik szerint indokolatlanul zárták ki a pályázatból az alacsonyabb összegű ajánlatot tevő céget. Megállapítják, hogy a minisztériumnál hűtlen kezelés miatt eljárás folyik, és „fennáll annak kockázata, hogy a beszerzést nem optimális áron bonyolították le”. A tervezett 500 gép helyett csupán 269-et vásároltak az óvodai programra, ami a számvevők szerint szintén pénzügyi előkészítetlenség következménye.

Rogán Antal, az Országgyűlés informatikai bizottságának elnöke ma délutánra hívta össze a testületet. Rogánnak lapzártánkkor nem volt egyértelmű információja arról, hogy a minisztérium képviselője megjelenik-e a bizottság ülésén. A képviselő lapunknak azt mondta, hogy jogászok segítségével tekintik át az ÁSZ-jelentést, akikkel jogi lépések megtételére keresnek lehetőséget. – A legnagyobb probléma az – mondta Rogán –, hogy a jelentés után a minisztériumnál nem vonnak le személyi konzekvenciát.

A minisztérium tegnap sajtóközleményt adott ki az ügyben azzal a címmel, hogy az ÁSZ-jelentés nem tartalmaz személyi konzekvenciákkal járó megállapításokat. Az ÁSZ nem tett jogszabályellenes működésre vonatkozó megállapításokat – szögezi le a tárca közleménye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában