Ország-világ

2005.08.05. 06:04

Kiből lesz a patikarabló?

Idén eddig tizenhárom patikát raboltak ki fegyverrel Budapesten. Többségét a nemrég elfogott sorozatrablók követték el, de most újabb tettes nyomába eredtek a rendőrök.

Nagy Eszter Dóra

– Nem viselt maszkot a rabló – mondta lapunknak Dócs András rendőrszázados. A BRFK Rablási Osztályának vezetője szerint már több felismertetést is végeztek, így nyomában vannak a XIX. kerületi, Ady Endre utcában található patika kifosztójának. A gyógyszertárba szerda este ment be a 30 év körüli, mintegy 180 centiméter magas férfi. Fegyverrel az alkalmazottakat a bevétel átadására kényszerítette őket, majd távozott. Legutóbb két hete, akkor is szerda este raboltak ki egy gyógyszertárat Kőbányán. Ezen a nyáron a bűnözők körében szinte slágercélpontnak minősülnek a patikák. Igaz, Dócs szerint a korábbi években is volt több hasonló bűncselekmény, az idei adatok nem kiugróak, csak viszonylag rövid időn belül követték el őket.

Idén eddig tizenhárom patikát fosztottak ki fegyverrel a fővárosban. Kilenc a nemrég elfogott rablópáros számlájára írható. Két ügyet felfüggesztettek, ezekben egyelőre nem sikerült elfogni a tetteseket. Az egyik rablást a XII. kerületben követték el, a tettes számlájára két másik ügyet is írnak. A másik a XIV. kerületben volt. A kőbányai és a szerdai rablás elkövetőjét még nagy erőkkel keresi a rendőrség. Dócs szerint nem zárulnak le így ezek az ügyek, mert gyakori, hogy később elfognak egy rablót és kiderül, más bűncselekményeket is elkövetett, jelesül patikarablást. Így akár megoldódhatnak a látszólag eredménytelenül lezárt esetek is. Dócs András azt mondja, a patikák azért váltak célponttá, mert könnyű prédának tűnhetnek. Igen ám, de a tettesek a néhány tízezer forintos zsákmányért is ugyanúgy több éves szabadságvesztést kaphatnak, mint a nagyobb összegeket rabló társaik. Dócs András úgy fogalmazott: általában egyszerű emberek az elkövetők, akik jellemzően megélhetési bűnözők. Igaz, a százados olyan tettessel is találkozott, aki egyáltalán nem volt rászorulva arra, hogy így szerezzen pénzt. A zsákmány többnyire néhány tízezer forint. A legtöbb pénz, amit eddig patikából vittek el, csak mintegy százötvenezer forint volt.

A III. kerületben a rendőrség, az önkormányzat és a patikusok közös egyeztetéseket tartottak a sorozatos bűncselekmények miatt arról, hogyan lehetne viszszaszorítani az ilyen típusú rablásokat. A kezdeményezést a III. kerületi önkormányzat anyagilag is támogatná. Az óbudai képviselő-testület augusztus 30-án dönt a kezdeményezésről – tudta meg lapunk Szűcs Somlyó Máriától, a kerületi polgármesteri hivatal sajtószóvivőjétől. A helyhatóság 5–10 millió forintos pályázatot ír ki a kerületi patikák részére kamerás rendszer kiépítésére. A gyógyszertárak így bekapcsolódnának a rendőrségi térfigyelő hálózatba. Ez már csak azért is példaértékű, mert számos kis gyógyszertárnak nincsen, és nincs is arra anyagi lehetősége, hogy komoly védelmi berendezésekkel lássa el az ügyfélterét.

A fővároson kívül a betörések jellemzőek. Az elnök példaként említette, hogy Pásztón és Mezőkövesden is történt már hasonló eset. Volt olyan is, amikor egy gyógyszertár teljes raktárkészletét felpakolták a tettesek. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában