Ország-világ

2005.08.31. 00:00

Kötelező adni magyar nyelvű áruismertetőt

Olvasónk külföldi konzervet vett. A vásárlás után jött rá, nem kapott magyar nyelvű leírást. Ugyan e nélkül is meg tudja enni, de azért bosszantja az eset.

BAMA

Olvasónk egy áruházban vette az apró rákokat tartalmazó konzervet. Miután hazavitte, rádöbbent, a dobozon nem szerepel magyarul, mit tartalmaz valójában. Kérdés, milyen büntetés jár azért, ha nincs hazai nyelvű termékismertető?

– Az élelmiszerek esetében az 1995. évi XC. törvény határozza meg a vevőtájékoztató tartalmát – mondták érdeklődésünkre a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség élelmiszer osztályán. Hozzátették, alapvető, hogy az élelmiszer jelölése nem a kereskedő, hanem a gyártó vagy a forgalmazó kötelessége. Ám ha az bekerült az üzletbe, neki is felelősséget kell vállalnia érte.

A terméktájékoztató egyik fontos eleme a mennyiségi összetevők bemutatása. Ha ez hiányzik, egy esetleges ellennyőrzés során a felügyelők könnyen úgy vélhetik, hogy az adott áru „zsebimportként” került az üzletbe. Az ehhez kapcsolódó minőségvédelmi bírságot egy képlet alapján számolják ki. Ezek szerint a mennyiség, az ár és egy úgynevezett hibafaktor – mely 0,6 és 1 között mozoghat – szorzata adja meg a díj mértékét. Hozzátették, élelmiszerek esetében nem létezik kis vagy nagy hiba.

bosszantja az eset. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában