Ország-világ

2005.08.18. 00:00

Lesújtó kép a hadseregről

Az Állami Számvevőszék jelentése szerint veszélybe kerülhet a honvédség alapvető feladatainak ellátása, s a haderőreform menetrendje már most tarthatatlan a kevesebb költségvetési pénz miatt.

Farkas Károly

„Még sohasem kapott ilyen pozitív értékelést a tárca” – értékelte az Állami Számvevőszék jelentését Fapál László, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára. Mondta mindezt annak ellenére, hogy a számvevőszék jelentése szerint a forráselvonások immár veszélybe sodorták
a honvédség fejlesztési menetrendjét. A jelentés kitér arra, hogy lassan halad a NATO-szabványok átvétele, a forráselvonások miatt teljesíthetetlenné vált a 2004-ben elfogadott fejlesztési terv, és még közelítőleg sem sikerült a NATO-országok átlagához hasonló munkakörülményeket teremteni honvédeinknek. Az ÁSZ kitér arra is, hogy csak az alapszintű működés veszélyeztetésével lehet finanszírozni a fejlesztési célokat. Fapál László ezzel szemben kiemelte, hogy a jelentés szerint a vizsgált időszakban a tárca gazdálkodása jogszerű volt, a számvevőszék által a tárcának tett ajánlásokat pedig már részben végrehajtották, más részüket egy éven belül végrehajtják. Fapál László kijelentette: a tárca belső tartalékainak bevonásával többletforráshoz juthat a honvédség. Bizonyos szervezeti egységeknél észszerűsítéseket terveznek, valamint ingatlanokat értékesíthetnek. „Ezek komoly forrásokhoz juttathatják a tárcát, hiszen ezer ember elbocsátásával akár 4 milliárd forintot spórolhatnánk évente, ingatlanvagyonunkból pedig még nagyobb összeget remélünk” – közölte az államtitkár. Lehetséges, hogy a minisztérium részvénytársaságainak bizonyos tulajdonrészét is magánkézbe adják.
„Ez egy régi álmuk” – minősítette az ötletet Szászvári Lajos,
a Fidesz biztonságpolitikai szakértője, aki szerint egy ilyen lépés már a nemzetbiztonságot veszélyeztetné. „Ezek a vállalatok teljes egészükben nem értékesíthetők, jövedelmező egységeik leválasztásával pedig forrásoktól esne el a minisztérium. Soha nem volt ilyen alacsony a honvédség létszáma” – emelte ki lapunknak Szászvári, aki szerint
a honvédség már jelenleg sem alkalmas az alapvető feladatok ellátására.

Négyezermilliárd kellene a modern hadseregre

2002-es árakon tíz év alatt mintegy négyezermilliárd forintot kellene fordítani a honvédségre ahhoz, hogy a kormányprogramban kiemelt helyen szereplő professzionális, NATO-elvárásoknak is megfelelő haderő létrejöjjön. 2006 és 2016 között ennek csak mintegy felére, harmadára számíthat a honvédség. Egyedül a Gripenek beszerzése nincs veszélyben. A forráselvonások miatt mind a járművásárlás és -felújítás, mind a laktanya-rekonstrukciós program csúszik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában