Ország-világ

2005.08.09. 00:00

Mi jellemzi az egészséges férfit – húsztól ötvenéves korig?

Minden kornak – a férfiak életében is – vannak erős és gyenge pontjai. Eláruljuk, hogyan látják az orvosok és a pszichológusok az urak legfontosabb éveit.

BAMA

A húszéves

Egészség és szerelem: Testileg a legjobb formában van, a szerelemben kicsit gyors (minden ötödik férfi egy percen belül eljut a csúcsra). Százból csak egy ismeri a potenciazavart. Átlagosan heti három-négy alkalommal él szexuális életet, az aktus után tíz perccel ismét tettre kész.
Erőnlét: A legjobb teljesítményre képes, mert oxigéncseréje kiváló. Szinte semmi nem okoz neki nehézséget.
Test: Nincs felesleges zsírpárnája, izmai fejlődnek.
Következtetés: A test szempontjából ez az évtized a legjobb. Kár, hogy sokuk lelkileg még nem teljesen érett.

A harmincéves
Egészség és szerelem: Szíve és keringési rendszere még bírja a strapát – feltéve, hogy egészségesen él. Szexuális vágya kissé csökken. Már legalább húsz percre van szüksége, hogy ismét bevethesse magát.
Erőnlét: Ezekben az években a legerősebb. Vigyáznia kell, mert  ha egyáltalán nem sportol, izmai kezdenek visszafejlődni.
Test: Reggelente egyre több kihulló hajszál marad a fésűben. Hízni kezd, a zsírsejtek szépen lassan feltöltődnek.
Következtetés: Teste még mindig jó formában van, és lelkileg is sokkal érettebb.

A negyvenéves
Egészség és szerelem: Ha eddig nem tette meg, ideje, hogy évente elmenjen kivizsgálásra. Ebben a korban a férfiak 75 százalékának magas a koleszterinszintje. A látás lassan romlik, sokan viselnek már olvasáshoz szemüveget. A harmincasokhoz képest a szexuális étvágy nem változik. Viszont jóval tapasztaltabbak, gyengédebbek lesznek.
Erőnlét: Szíve mintegy húsz százalékkal bír kevesebbet, mint régen. A nagy teljesítmények ideje lejárt – inkább a könnyebb sportokat, a biciklizést, futást és úszást részesítik előnyben.
Test: Megjelennek az első ősz hajszálak. Ha még most is sovány, valószínűleg később is az marad. Ha nem, talán fogyókúrázni kellene.
Következtetés: Tulajdonképpen szép időszak, mert egyensúlyban van az érettség, az erotika és az általános közérzet.

Az ötvenéves
Egészség és szerelem: A harmincasokhoz képest a véredények harmadára szűkülnek. A porckorong laposabb, sokszor érzi magát kimerültnek. Heti egy szerelmeskedéssel bőven beéri. Ráadásul egyre több ingerre van szüksége.
Erőnlét: Az izmok sorvadni kezdenek, a csontsűrűség csökken. A vérnyomás néha felszökik. Tíz évvel is megfiatalíthatja magát, ha hetente két órát sportol.
Test: Bőre egyre szárazabb, ráncai mélyülnek. A többség súlyfelesleggel küszködik.
Következtetés: Nem feltétlenül a legjobb kor egy új kapcsolat elkezdéséhez, de kiváló a mostani fenntartásához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában