Ország-világ

2005.08.06. 08:04

Miért itatják a nők olyan könnyen az egereket?

BAMA

Bár a sírás nem old meg semmit, mégsem érdemes visszafojtani könnyeinket. Egy kiadós bőgés után ugyanis megszabadít a belső feszültségtől, és segít megvigasztalódni. Ahogyan a nevetés, úgy a sírás is sokféle lehet.
Szomorúság: a legtöbb nő könnyekkel oldja feszültségét, amit valamilyen megrázkódtatás váltott ki. A leggyakoribb okok: válás, gyász, szerelmi bánat, fizikai fájdalom, szomorú film, sikertelen vizsga. Egy síró embert vigasztalva is könnyekre fakadhat az ember lánya.
Gyász: rendszerint bő három
hónapig tart a sírás, amely
hullámokban tör az emberre. Ha ennél tovább húzódik a gyász folyamata, akkor valószínűleg szakértő segítségre van szükség.
Hisztériás roham: elégedetlenség vagy düh éppúgy kiválthatja, mint valamilyen örömteli esemény. A nő, aki sírva fakad, ha a főnök ráripakodik, csak csábítani akar. Érzékenynek, törékenynek, azaz nőiesen gyengének és vonzónak szeretne látszani a könnyei mögött. Egyesek ügyesen adagolják könnyeiket, és kedvükre manipulálják a környezetet némi színjátékkal.
Mások túljátsszák a dolgot, és
ettől hiteltelennél válik az előadás. Senki sem veszi komolyan a sírást, ha valaki egy bántó megjegyzéstől ugyanúgy sírva fakad, mint amikor komoly baj történik.
Szorongás: nem konkrét esemény idézi elő, hanem saját gátlásaink. Meglátunk például egy elhagyott kutyát, és azonnal saját sanyarú sorsunkra gondolunk. Máskor a híradó megrázó képsorai késztetnek hüppögésre. Ezek a könnyek elfojtott indulatokról tanúskodnak, és vajmi kevés közük van a szerencsétlenek sorsa felett érzett szánakozáshoz.
Depresszió: a depressziós ember gyakran érzi úgy, hogy egy nagy nulla, és neki soha semmi sem sikerül. Mi több, egész eddigi élete katasztrófák sorozata. Előfordul, hogy éjszaka könnyek között ébred, vagy az eső látványa készteti zokogásra. Ilyen esetben biztosan szakértő segítségére szorul az illető.
Visszatartott könnyek: az olyan ember, aki sohasem sír, óriási feszültséget halmoz fel magában. Több év után ez szinte biztosan depressziót okoz. Nagyon fontos, hogy időnként próbáljon meg ellazítani, és engedjen szabad utat a könnyeinek.        

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában