Ország-világ

2005.08.02. 00:00

Mortimer célzottan szúrt a karddal

Egyre több adat mutat arra, hogy nem volt veszélyben Gy. Mihály (17) május 8-án, amikor a 21-es buszon átszúrta karddal a roma Patai Józsefet (15). Az orvos-szakértő a baleset lehetőségét is szinte teljesen kizárta.

Szemán L.

[caption id="" align="alignleft" width="133"] A szakértő szerint a szúrásról Patai József mondta az igazat
[/caption]Az eddigi megállapítások szerint a busz állt a végállomásán, amikor szóváltásba keveredett Patai József a hatfős csoporttal. A rendőrök szerint a Mortimer néven megismert Gy. Mihály karddal célzottan szúrta át az ülő Patait. A magát szintén romának valló Mortimer és társasága azt állította, hogy Patai késsel indult el feléjük. Mortimer előhúzta a fafegyverek közül a valódi kardot, és megmutatta a közeledő fiúnak. A busz ekkor hirtelen elindult és Mortimer egyensúlyát vesztve véletlenül szúrta át a fiút. Patai József és vele együtt a buszon lévő barátai a szakértők szerint is életszerűbben mondták el a történteket. Eszerint megbámulták a buszra fapajzsokkal és fegyverekkel felszálló társaságot. Mortimer odaszólt nekik, hogy mit néznek, összeszólalkoztak, majd Mortimer a valódi karddal átdöfte az ülő Józsefet. Csak a szerencsének és a fiú jó fizikai állapotának volt köszönhető, hogy túlélte a támadást. A támadást követő órákban hiába jelentette ki a BRFK, hogy a támadásnak nem volt rasszista indíttatása, mégis politikai botrány lett az ügyből. Amikor a vérdíjnak köszönhetően kézre került Mortimer, csend lett a politikusi körökben. A nyomozás hamarosan vádemelési javaslattal lezárulhat. – A fokozott felügyeletet gyakorló Fővárosi Főügyészségen múlik mindez – mondta lapunknak Szigeti József, a BRFK Vizsgálati Főosztály Életvédelmi Alosztály vezetője. – Az ellentmondások feloldásán dolgozunk most. Az orvosszakértő szerint vélhetően kizárható, hogy baleset történt. Ismerve a szakértők fogalmazásmódját, ez a baleset lehetőségének elvetését jelenti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában