Ország-világ

2005.08.29. 00:00

Orbán visszaállamosítana?

Felülvizsgálná a magánosítási eljárásokat a Fidesz, amennyiben nyer a 2006-os parlamenti választásokon. Ha nemzetgazdasági érdek, visszakérné a tulajdonostól a vagyontárgyat. Az MSZP szerint ez gazdaságpolitikai öngyilkosság.

Bánky Bea

Aktív közéleti részvételre szólította fel ifjú hallgatóit az ellenzéki párt elnöke, Orbán Viktor Kőszegen, az Új Nemzedék Ifjúsági Találkozón, ahol több mint kétórás beszédet tartott. Kiemelte: a Fidesz számára nagy lehetőség a 2006-ban először szavazó 400 ezer fiatal, akiknek körében szavai szerint a Fidesz támogatottsága 75–80 százalékos. A találkozón Orbán kifejtette: kormányra kerülése esetén a Fidesz felülvizsgálná a szabálytalan privatizációs eljárásokat.

Vissza kell venni a vagyont, ha szabályosan magánosítottak, de korrupció vagy más törvénytelenség érhető nyomon a háttérben, csakúgy, mint azokban az esetekben, amikor nemzetgazdasági érdek, hogy az adott vagyontárgy állami tulajdonban legyen – fejtette ki nézeteit Orbán. Hozzátette: „Nem kell kishitűnek lenni, mert ha egy kormány valakinek azt mondja, hogy legyen szíves, adja vissza, annak nyomatéka van”. Ez után kifejezetten a fiatal korosztályt érintő elgondolásait osztotta meg hallgatóságával: az otthonteremtési lehetőségekről, a diákhitelről és a drogpolitikáról beszélt. Kifejtette: 2006-tól szándékukban áll otthonteremtési rendszerüket visszaállítani a Fészekrakó program megtartása mellett, valamint a diákhitel kamatait is lecsökkentenék. Orbán Viktor elmondta: továbbra is a legszigorúbb drogpolitika híve, azonban nem a fogyasztókat, hanem a kábítószer-kereskedőket kell büntetni.

„A Fidesz elnöke meghirdette  a visszaállamosítás, az állami önkény programját – reagált Orbán szavaira Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője. – Orbán Viktor beszédéből kiderül: még akkor is, ha egy privatizáció törvényesen és korrupciómentesen zajlott, de az ő kormánya úgy gondolná, hogy az a tulajdon neki kellene, majd fölszólítja a tulajdonost, hogy adja vissza. Ez veszélyes és felelőtlen játék, szerencsére egyenlőre csak szavakban elkövetett gazdaságpolitikai öngyilkosság” – tette hozzá. A szocialisták közleményükben arra biztatják Orbánt és a Fideszt: ha szabálytalanságot lát, ne várjon arra, alakíthat-e valaha kormányt, hanem tegyen feljelentést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában