Ország-világ

2005.08.03. 00:00

Pitagorasz tétele segít a focistákon

Van egy kérdés, amit minden focista feltett már: hogyan lehet a legbiztosabb tizenegyest rúgni? Német tudósok most utánajártak a dolognak.

Simon Krisztián

Minden focirajongót érdekel, hogyan lehetne úgy büntetőt rúgni, hogy a labda biztosan bejusson a kapuba. Az Erlangen–Nürnbergi Egyetem Matematikai Intézetének professzorai és hallgatói nemrég megpróbálták a fogas kérdést megoldani.
A feladatot úgy közelítették meg, hogy diákokat küldtek egy focipályára, és míg egy részük tizenegyeseket rúgott, addig a többiek a Pitagorasz-tétel alapján magyarázták az eseményeket. Először is összeszedték a legfontosabb adatokat: a kapu 7,32 m széles és 2,44 m magas, a labda átmérője 22 cm, és a rúgás előtt 11 méterre fekszik a kaputól. Emellett megmérték a labda sebességét, ami ilyenkor eléri a 100 km/órát is.
Az eredmények kiértékelésekor arra jutottak, hogy amennyiben a labdát jól helyezetten lövik, tehát a bal felső vagy jobb felső sarokban jut a kapuba, úgy a kapusnak matematikailag esélye sincs kivédeni a lövést. A labda ugyanis fél másodperc alatt ér el a hálóig, egy kapus reakcióideje pedig legalább negyed másodperc, ahhoz pedig, hogy a hátralévő idő alatt hárítsa a lövést, helyből 35 km/órás sebességgel kéne felugrania, ami lehetetlenség.
A kapus szemszögéből is megvizsgálták a kérdést: ekkor arra jöttek rá, hogy legtöbbjük már a lövés előtt eldönti, hogy melyik irányba ugorjon, így kétszer anynyi idő áll rendelkezésére. Egy 18 km/órás ugrás pedig már sokkal inkább elvárható egy sportolótól.
A rúgás sikeressége egy másik tényezőtől is függ. A statisztikák szerint ugyanis a tizenegyesek 80 százaléka bejut a kapuba, tehát a büntetőt rúgó játékostól mind a csapat, mind a rajongók elvárják a sikert.
A csatár agyában ilyenkor stresszhormonok szabadulnak fel, megnő a vérnyomása, egyre nehezebben koncentrál. Eközben a kapus és az ellenfél csapatának szurkolói minden erejükkel azon vannak, hogy eltereljék a figyelmét. Ilyenkor az a legbiztosabb, ha a játékos kikapcsolja az agyát, rutinosan nekifut és lő.
Persze minél nagyobbak az elvárások, annál nehezebb sikert elkönyvelni. Ennek köszönhető, hogy a sztárfocisták sokszor nehezebben lőnek sikeres büntetőt, mint bárki, aki csak hobbiból űzi a sportot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában