Ország-világ

2005.08.02. 05:41

Praktikák a tiszta tűzhelyért

Amennyire csak lehet, spóroljon a vegyszerekkel! Cselezze ki másként a konyhai szennyeződéseket. Íme néhány ötlet, melyekkel megelőzheti a bajt, vagy legalább „fájdalommentesen” orvosolhatja.

BAMA

[caption id="" align="alignleft" width="147"] A vegyszerek nemcsak a tűzhelyet, szervezetünket is károsítják
[/caption]Minél hamarabb, annál jobb
A kifutott tej, a zsíros és szószos paca könnyen ráég a főzőlapra. Ezeket a legjobb azonnal letörölni, de ha nem fejezte be a főzést, vagy attól tart, hogy megégeti a kezét, még félóra múltán sem késő. A makacs foltot később fémszivaccsal a legkönnyebb eltávolítani, ha ilyen nincs kéznél, megteszi egy darab gombóccá gyúrt alufólia is.

Olajjal a rozsdásodás ellen
A sok vegyszer, a súrolás, és a ráégett étel egy idő után kikezdi a gáztűzhelyek fém főzőlapját. Először csupán elhalványul, megszürkül, majd rozsdásodni kezd. Alapos tisztítás után ezért kenje be vékonyan (!) olajjal. Így helyreáll eredeti fénye, és a rozsdával szemben sem lesz olyan védtelen.

Ecettel a kellemetlen szagok ellen
A kifutott, odakozmált ételt az esetek többségében némi súrolókrém és egy jó szivacs segítségével könnyedén eltávolíthatja. Nem hiányozhat azonban konyhai kelléktárából az ecet sem, melynek már néhány cseppje semlegesíti a kellemetlen, zsíros ételszagot.

Ne hagyja a kerámialapra égni!
Az elektromos tűzhelyek ceránbevonatú főzőlapjának nagy előnye, hogy belesimul a tűzhely felületébe, így könnyebb rajta dolgozni. Azt viszont jó, ha tudja, hogy az üveg-, illetve ceránfelület sokkal sérülékenyebb, mint a fém: a ráégett ételt nehezebb karcolásmentesen eltávolítani. Ha ilyen tűzhelyen dolgozik, a kifröccsenő ételt azonnal távolítsa el!

Áztassa be a tepsit, a rácsot!
Sütemények készítésekor megesik, hogy a tepsire csurgó krém vagy hab ráég. A feketére égett foltokat nem jó mindjárt késsel vakarászni, mert így megsérülhet a tepsi felülete. Inkább öntsön egy kis mosogatószert a tepsibe, engedje fel színültig forró vízzel, s tegye bele a sütőrácsot is! A szennyeződés néhány óra alatt fellazul, a citromillat pedig elnyomja az égett szagot. 

A vegyszerek nemcsak a tűzhelyet, szervezetünket is károsítják -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában