Ország-világ

2005.08.19. 00:00

Sólyom László a gazdaságról kérdezi Gyurcsányt

Sz. Sz.


Két rangos esemény szervezése zajlik az államfői hivatalban és a kancellárián. A Sándor-palotában Sólyom László köztársasági elnök és Gyurcsány Ferenc kormányfő találkozik ma délelőtt. Ez lesz a két állami vezető első hivatalos egyeztetése. Értesülésünk szerint Sólyom László az ország gazdasági helyzetéről kér tájékoztatást Gyurcsány Ferenctől.
Sólyom László szombaton első hivatalos beszédét mondja el a Kossuth téri állami ünnepségen. Úgy tudjuk, hogy az államfő nem tervez hosszú szónoklatot,  mindössze tizenöt percben foglalja össze ünnepi gondolatait. Az államfő délután kitüntetéseket ad át a parlamentben.
Sólyom részt vesz a bazilikában tartandó Szent István-napi misén és körmeneten is. Ezzel kapcsolatban egy lapinterjúban megjegyezte: „Nem fogok úgy részt venni, mint egy hívő ember, aki a misén imádkozik, hanem mint a magyar állam megszemélyesítője, aki kellő tisztelettel jelen van a szertartáson”. A hatalmi ágakat ért politikai támadásokról úgy nyilatkozott: „van egy tűréshatár, amikor nem lehet hallgatnia az elnöknek. Az alkotmánybírók megválasztásának elmulasztása lassan megközelíti ezt a tűréshatárt” – mondta.
Egyébként a kancellária honlapján továbbra sem szerepel az állami vezetők névjegyzékében Sólyom László. Helyette elődje, Mádl Ferenc van feltüntetve köztársasági elnökként.
Az államfői váltás kisebb diplomáciai bakit is eredményezett már. Az Emirates News arab hírügynökség beszámolójában ugyanis „Mádl Ferenc köztársasági elnöknek küldött üdvözlő táviratot” közelgő nemzeti ünnepünk alkalmából az Arab Emírségek elnöke. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában