Ország-világ

2005.08.12. 00:00

Szűk helyen bő a kínálat

Töpörtyűtől a pulykafarhátig, libamájtól az erdélyi szalonnáig minden fellelhető a zsúfolt piacon. A tartósítási kérdéseket azonban inkább ne firtassuk.

Vég Márton

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Barack, körte, szőlő, dinnye. Kiss Erika standjánál minden szezonális gyümölcs megtalálható. A változatos színárnyalatok már messziről csalogatnak.
[/caption]A Budapestre érkező turistabuszok csak a legritkább esetben tévednek a Hungária körúton túlra. A Bosnyák téren nem nagyon látnak feltartott esernyő mögött bandukoló külföldieket. Fővárosunk hétköznapjainak alapos megismeréséhez pedig nehéz ennél ideálisabb terepet találni. A reggeli órákban ezrek és ezrek préselődnek itt fel a buszokra, hogy aztán délután ugyanezzel a technikával kászálódjanak le róla a fárasztó munkanap zárultával. Szintén a tömeg magyarországi fogalmával szembesülhet az a merész idegen, aki szabadon választott programként a Bosnyák téri piac területére látogat.

A kofák standjai között kialakított egy méter széles ösvényen Zugló kisnyugdíjasai korzóznak. Fonott kosárral felfegyverkezve keresgélik a legjutányosabb adásvételi pultokat. Valószínűleg az árkülönbség okozhatja a piac legfeltűnőbb jelenségét. Látszatra azonos minőségű portékákat kínáló kofák versengenek a vevőkért. A néhány forintos eltérés eredményeképpen az egyiknél hosszú sor kígyózik, míg a szomszédnál jó, ha óránként érdeklődik valaki. A kapitalizmus farkastörvényei alól tehát senki nem függetlenítheti magát. Közgazdaságtanilag azonban továbbra is örök rejtély marad, hogy melyik stratégia éri meg jobban. Többet eladni olcsón, vagy keveset drágán.

Ha a főcsapáson kezdjük beszerző körutunkat, akkor először húskészítmények garmadájával szembesülhetünk. Töpörtyűtől a pulykafarhátig, libamájtól az erdélyi szalonnáig minden fellelhető a piacon. Tovább haladva a zöldség– gyümölcs részleg színkavalkádjával ismerkedhetünk. Szezonja van a málnának, a baracknak, az almának, így a piros, a sárga és a zöld szín árnyalatai dominálnak a piacon.

– Szegényebb és gazdagabb vásárlók egyaránt járnak a piacra. Az egzotikusnak mondható savanykás avokádó és kivi árát bizony meg kell fizetni. A törzsvásárlóimmal szinte mindennap találkozom, úgyhogy a minőséget folyamatosan garantálni kell – mondja Kiss Erika, aki immár negyedik éve büszkélkedhet a piac egyik legszebb pultjával.

Megfizethető árak

Paprika (1 kg): 148 Ft Burgonya (1 kg): 68 Ft Paradicsom (1 kg): 198 Ft Tök (1 kg): 98 Ft Kolozsvári szalonna (1 kg): 998 Ft Marhalábszár (1 kg): 1320 Ft Házi tepertő (1 kg): 1190 Ft Makréla (1 kg): 620 Ft Sárgadinnye (1 kg): 108 Ft Görögdinnye (1 kg): 78 Ft
Csáky Attiláné: Most vagyok itt először, és nem túl pozitívak a benyomásaim. Meglepő számomra a piac drágasága. Rengeteg a nyugdíjas, így alig lehet haladni a szűk folyosókon. Újvárosi László: Hetente kétszer jövök ide. Törzsvásárló vagyok, mindig ugyanott költöm el a pénzem. Semmiben sincs hiány, olyan még nem volt, hogy üres kézzel távoztam. Kovács Zoltánné: Korábban itt dolgoztam, ezért úgy ismerem a piacot, mint a tenyeremet. Először mindig körbesétálok, hogy összehasonlítsam az árakat. Örülnék, ha átépítenék a piacot, mert akkor tisztább is lenne.

Burgonya (1 kg): 68 Ft

Paradicsom (1 kg): 198 Ft

Tök (1 kg): 98 Ft

Kolozsvári szalonna (1 kg): 998 Ft

Marhalábszár (1 kg): 1320 Ft

Házi tepertő (1 kg): 1190 Ft

Makréla (1 kg): 620 Ft

Sárgadinnye (1 kg): 108 Ft

Görögdinnye (1 kg): 78 Ft Csáky Attiláné: Most vagyok itt először, és nem túl pozitívak

a benyomásaim. Meglepő számomra a piac drágasága. Rengeteg a nyugdíjas, így alig lehet haladni a szűk folyosókon.

Újvárosi László: Hetente kétszer jövök ide. Törzsvásárló

vagyok, mindig ugyanott költöm el a pénzem. Semmiben sincs hiány, olyan még nem volt, hogy üres kézzel távoztam.

Kovács Zoltánné: Korábban itt dolgoztam, ezért úgy ismerem

a piacot, mint a tenyeremet. Először mindig körbesétálok, hogy összehasonlítsam az árakat. Örülnék, ha átépítenék a piacot, mert akkor tisztább is lenne. Barack, körte, szőlő, dinnye. Kiss Erika standjánál minden szezonális gyümölcs megtalálható. A változatos színárnyalatok már messziről csalogatnak. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában