Ország-világ

2005.08.26. 06:02

Teljes diadal 1000 méteren

Egy kivételével valamennyi magyar egység továbbjutott a zágrábi világbajnokság 500 és 1000 méteres selejtezőiből. A férfi kajaknégyesnek viszont most sem jött ki a csapásszám.

Hegyi Áron

[caption id="" align="alignleft" width="318"] A Kovács Katalin (elöl)–Janics Natasa-kettős 500 és 1000 méteren is oktatta a mezőnyt. A két hosszabb táv mellett 200 méteren is nyerni akarnak.
[/caption]Jól kezdődött a magyar csapat számára a zágrábi síkvízi kajak-kenu világbajnokság, ugyanis minden egységünk továbbjutott az 1000 méteres táv selejtezőiből. A napot a kajak egyesben induló Benkő Zoltán kezdte, és futamgyőztesként jutott a mai középdöntőbe. Az különösen biztató, hogy összességében a harmadik legjobb időt evezte, csak a kanadai Nathan Baggaley és az olimpiai bajnok norvég Eirik Veras Larsen előzte meg. Szintén futamgyőztesként jutott tovább a női kajakegyesek mezőnyében Benedek Dalma, azzal a különbséggel, hogy ő egyből a szombati döntőbe lapátolta magát. Az athéni olimpián bronzérmet szerző Vajda Attila a kenuegyesek mezőnyében a világbajnoki címvédő Andreas Dittmer mögött másodikként jutott a középdöntőbe, láthatóan nem erőltette meg magát különösebben. Szüksége lesz még az erejére a mai középfutamban és a szombati döntőben.

Délután folytatódott a jó szereplés. A Kovács Katalin–Janics Natasa-páros óriási fölénnyel jutott a döntőbe, úgy vertek egy bójasort a második egységre, hogy az utolsó kétszáz méteren szinte csak „sétahajókáztak”. Szintén nem hagyott sok kétséget a továbbjutás felől a Kozmann György–Kolonics György kenukettős sem. Nekik meg kellett nyerniük saját futamukat, ha egyből a döntőbe akartak jutni. Nos, akartak, és ennek megfelelően el is páholták a többieket. A férfi kenunégyes (Balázs Gábor, Sáfrán Mátyás, Joób Márton és Kronecker Gábor) és a női kajaknégyes (Paksy Tímea, Viski Erzsébet, Szabó Szilvia és Bóta Kinga) is már csak a szombati döntőben száll vízre legközelebb. Ehhez nem kellett mást tenniük, mint hogy harmadik, illetve első helyen végeztek saját futamukban. Ezzel szemben az olimpiai bajnok férfi kajaknégyesnek (Kammerer Zoltán, Storcz Botond, Vereckei Ákos és Horváth Gábor) a mai középdöntőben is hajóba kell ülnie, futamában ugyanis csak negyedik lett. A kvartett egy hónappal ezelőtt a poznani Eb-n meglepetésre csupán a hatodik helyen végzett, de akkor azt lehetett mondani, az igazán nagy versenyre, a világbajnokságra majd összeszedik magukat a fiúk. Nos, úgy tűnik, Zágrábban sem terem számukra sok babér. Szintén a középfutamban folytatja zágrábi szereplését a Kökény Roland–Kucsera Gábor kajakkettős, de ők korántsem a gyenge szereplés – az egész mezőnyben a legjobb időt evezték a fiúk –, hanem a rengeteg induló miatt.

A délutáni 500 méteres futamokban először az egyesben háromszoros világbajnok Vereckei Ákos szállt vízre. A gainesville-i hetedik helyet futamgyőzelemmel feledtette, jó esélye van rá, hogy visszakerüljön a szám dobogójára. Vereckeihez hasonlóan Viski Erzsébet és a kenus Vajda Attila (aki másfél hajót vert az olimpiai bajnok cseh Martin Doktorra) is futamgyőztesként jutott a mai középdöntőkbe.

A párosok mezőnyében a Kovács–Janics-kettős a megszokott nagy fölénnyel nyerte futamát, akárcsak a Kozmann–Kolonics páros, mindkét egység a vasárnapi döntőbe jutott. A Kammerer Zoltán–Kucsera Gábor-kettős az olimpiai bajnok Ronald Rauhe–Tim Wieskötter-duó mögött másodikként jutott a középfutamba. A négyesek közül a kajakos lányok (Paksy, Benedek, Szabó, Bóta) egyből a vasárnapi döntőbe jutottak. A kenus Joób–Bozsik–Kovács–Sarudi-kvartett a középfutamra készülhet, a Benkő–Kökény–Storcz– Horvát kajakos négyes azonban utolsó lett futamában, így számukra véget ért a világbajnokság. „Az ezres és az ötszázas férfi kajaknégyes egyértelműen csalódást okozott” – értékelte az első nap eseményeit Angyal Zoltán szövetségi kapitány. „Utóbbi kiesése teljesen váratlanul ért, nem értem, mi történhetett, hiszen Benkő és Kökény délelőtt remekül lapátolt. Az olimpiai bajnok négyes esetében nem tudok mást mondani, mint hogy most ennyi van a fiúkban. Ezúttal sokkal jobban akarják a sikert, mint egy hónapja az Európa-bajnokságon de valami nem stimmel náluk.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában