Ország-világ

2005.08.11. 06:13

Többnejűséget hirdet az önjelölt utahi próféta

„Urad és királyod”. Ezzel az aláírással kapott levelet 43 évvel idősebb férjétől az amerikai Rachel. Az üzenetet még ötnek kézbesítették a férfi 18 feleségéből. A tartalom lényege: kínok kínjával fog szenvedni az, aki nem hál vele kötelességtudó feleségként.

Csák E.

James Harmston nem az egyetlen, aki többnejűségben él az Egyesült Államokban. Legalább egy tucat mormon szektában elfogadott gyakorlat, hogy a férfiaknak sok feleségük van; a próféták megelőlegezik már a Földön azt, ami hitük szerint a túlvilágon vár rájuk. A The Guardian szerint 30–100 ezer amerikai él poligámiában. Többségük Utah államban, néhányan pedig szétszórva az észak-amerikai földrészen.

A többnejűség a törvény szerint tilos, a mormon egyház 1890-ben nyilatkozatban mondott le róla. A hagyomány azonban ma is él, és a hatóságok legtöbbször csak akkor foglalkoznak vele, ha a sajtó felkap valamilyen botrányt. Ez történt Rachel esetében, aki fellázadt, és ellent mert mondani a „prófétának”. Az ügyészség szabadkozik: senkit sem szabad üldözni a meggyőződéséért, s a hálószobában mindenki azt csinál, amit akar.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában