Ország-világ

2005.08.05. 00:00

Töltött és rakott egytálételek

Sokszor arra sincs időnk, hogy rendesen ebédeljünk: csak bekapunk néhány falatot. Este végre jólesne egy tál finom meleg étel, együtt a családdal. Ilyenkor a leggyorsabban egy töltött vagy rakott különlegességgel rukkolhatunk elő.

Németh Zsuzsa

[caption id="" align="alignleft" width="146"] A tortilla a mexikóiak egyik kedvenc fűszeres nemzeti eledele
[/caption]Úgy hírlik, a hosszú házasság egyik titka, hogy az asszony jól főzzön. Sőt. Érdekesen, színesen, kreatívan tegye a dolgát a konyhában. A legnagyobb sikere mégis akkor lesz, ha már a vacsora puszta látványától kedvesének a szájában összefut a nyál. Az igazi művészet könnyedén, gyorsan – akár még a maradékok felhasználásával is – összedobni valamilyen mutatós vacsorát. Ezeknek a rakott és töltött egytálételeknek előnye az is, hogy a reggeli előkészítés után estére már csak a sütőbe kell dobni őket. Sőt, ha a családtagok valamelyike később ér haza, az étel melegen tartható. Csupán a háziasszony fantáziáján múlik, hogy a kamrában, a hűtőszekrényben található alapanyagokból milyen mutatós ételt varázsol az asztalra.

Kukoricás tortillatekercs

Hozzávalók 5-6 személyre: 4-5 csemegekukorica (vagy 50 dkg kukoricakonzerv), 2 ek. kristálycukor, 3 paprika, 3 ek. olaj, 1 kk. pirospaprika, 3 ek. ketchup, 1 ek. tabascoszósz, 2-3 dl zöldségleves (leveskockából), 2 ek. paradicsompüré, csipetnyi oregánó, só, 2 gerezd fokhagyma, 6 tortilla, 6 ek. olívaolaj, 25 dkg kecskesajt, 1 pohár tejföl Előkészítés: A kukoricákat cukros, enyhén sós vízben félig puhára főzzük, leszárítjuk, éles késsel levágjuk a szemeket. A paprikát kicsumázzuk, kockákra vágjuk, a hagymát szétnyomjuk, a sajtot lereszeljük. Az olajat felforrósítjuk, megpároljuk benne a paprikát, hozzáadjuk a ketchupot, a tabasco-szószt, a pirospaprikát, az oregánót, a paradicsompürét, és felöntjük a zöldséglevessel. Belekeverjük a kukoricát, a zúzott fokhagymát, megsózzuk, és néhány perc alatt sűrűre főzzük. Elkészítés: Felforrósított olívaolajban – külön-külön –megforgatjuk a 6 tortillalapot, ezután megszórjuk a reszelt sajt felével, elosztjuk rajtuk a kukoricatölteléket és összetekerjük. Egy sütőformát kikenünk olívaolajjal, belefektetjük a tortillatekercseket, a tejfölt összekeverjük sajttal, és a tekercsekre öntjük.

Sárgabarack rakottas

Hozzávalók 4-6 személyre: 50 dkg sárgabarack, 5 dkg porcukor, 1/4 l tej, csipetnyi só, 5 dkg kristálycukor, 7-8 dkg vaj, 1 zacskó vaníliás cukor, 15 dkg búzadara, 4 tojás, 1 citrom héja, vaj és zsemlemorzsa Előkészítés: A sárgabarackot megmossuk, elfelezzük, kimagozzuk és beleforgatjuk a porcukorba. A tejet felforraljuk, hozzáadjuk a vajat, a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, megsózzuk, beleszórjuk a búzadarát, és lassú tűzön kb. 6-7 percig főzzük. Levesszük a tűzről, és hűlni hagyjuk. Egy sütőformát kivajazunk és meghintjük a zsemlemorzsával. Elkészítés: A tojássárgáját és a reszelt citromhéjat a kihűlt búzadarába keverjük. A fehérjéből kemény habot verünk, beleforgatjuk a kásába. A kása felét berakjuk a sütőformába, rátesszük a barackot, betakarjuk darával, végül a tetejére tesszük a maradék gyümölcsöt.

Előkészítés: A kukoricákat cukros, enyhén sós vízben félig puhára főzzük, leszárítjuk, éles késsel levágjuk a szemeket. A paprikát kicsumázzuk, kockákra vágjuk, a hagymát szétnyomjuk, a sajtot lereszeljük. Az olajat felforrósítjuk, megpároljuk benne a paprikát, hozzáadjuk a ketchupot, a tabasco-szószt, a pirospaprikát, az oregánót, a paradicsompürét, és felöntjük a zöldséglevessel. Belekeverjük a kukoricát, a zúzott fokhagymát, megsózzuk, és néhány perc alatt sűrűre főzzük.

Elkészítés: Felforrósított olívaolajban – külön-külön –megforgatjuk a 6 tortillalapot, ezután megszórjuk a reszelt sajt felével, elosztjuk rajtuk a kukoricatölteléket és összetekerjük. Egy sütőformát kikenünk olívaolajjal, belefektetjük a tortillatekercseket, a tejfölt összekeverjük sajttal, és a tekercsekre öntjük. Sárgabarack rakottas Hozzávalók 4-6 személyre: 50 dkg sárgabarack, 5 dkg porcukor, 1/4 l tej, csipetnyi só, 5 dkg kristálycukor, 7-8 dkg vaj, 1 zacskó vaníliás cukor, 15 dkg búzadara, 4 tojás, 1 citrom héja, vaj és zsemlemorzsa

Előkészítés: A sárgabarackot megmossuk, elfelezzük, kimagozzuk és beleforgatjuk a porcukorba. A tejet felforraljuk, hozzáadjuk a vajat, a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, megsózzuk, beleszórjuk a búzadarát, és lassú tűzön kb. 6-7 percig főzzük. Levesszük a tűzről, és hűlni hagyjuk. Egy sütőformát kivajazunk és meghintjük a zsemlemorzsával.

Elkészítés: A tojássárgáját és a reszelt citromhéjat a kihűlt búzadarába keverjük. A fehérjéből kemény habot verünk, beleforgatjuk a kásába. A kása felét berakjuk a sütőformába, rátesszük a barackot, betakarjuk darával, végül a tetejére tesszük a maradék gyümölcsöt. A tortilla a mexikóiak egyik kedvenc fűszeres nemzeti eledele -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában