Ország-világ

2005.08.12. 00:00

Török ügyvédet fogadnak

A lehető legjobb török ügyvédet fogadja fel egy alapítvány a kisfiáért harcoló magyar asszony számára. Karcsikát egy éve az apja lopta ki Magyarországról.

Szemán László

[caption id="" align="alignleft" width="101"] Bogosné Pap Edina talán megkönnyebülhet: ügyvédet fogadtak neki
[/caption]Isztambulban szeptember 26-án kezdődik a gyermekelhelyezési per Tüysüz Mehmet Karcsika (8) ügyében. Július 11-én volt egy éve, hogy a török apa a láthatásról nem vitte vissza a fiút édesanyjához, hanem kilopta az országból, és Törökországba csempészte. Az akkor még csak hétéves gyereket Varga István néven, egy magyar kisfiú nevére kiállított, de Karcsika fényképével ellátott útlevéllel vitték Röszkén át Isztambulba. A bűncselekmény elkövetésének alapos gyanúja miatt hat magyar ellen folyik eljárás, az apa, Tüysüz Mehmet (32) ellen nemzetközi elfogatóparancsot adott ki a magyar rendőrség (lásd még keretes írásunkat).

Még tavaly az anya megbízásából a Papa néven ismertté vált Sándor István, ma magánnyomozó, korábban fedett nyomozó Isztambulban találta meg az apát és a gyermeket. Karcsikának azonban azóta nyoma veszett. Pontosabban csak az apa tudja, hol van a gyerek. Ő egyébként egy török újságírónak lehetővé tette, hogy többször is találkozhasson a fiúval. Ezután az újságíró egy isztambuli lapban arról írt, hogy Karcsika jól érzi magát a hazájában, Törökországban, és nem vágyik vissza Magyarországra.

Az édesanya, Bogosné Pap Edina (28) időközben ismét férjhez ment és világra hozta Karcsika féltestvérét, ám több mint egy éve harcol elsőszülött fiáért. Egy török ügyvédnőt is felfogadott, akivel egy Törökországban élő magyar nőn keresztül tud csak beszélni, mert a jogásznő nem ért magyarul. Az ügyvédnő derítette ki, hogy az apa gyermekelhelyezési pert indított Isztambulban, és szeptember 26-ra ki is tűzték az első tárgyalási napot. Igaz, erről az anya még nem kapott hivatalos értesítést. Az asszony készül a tárgyalásra, már amennyire anyagi lehetőségei ezt megengedik. És itt lép be a történetbe az Egymásért „Egy-Másért” Alapítvány, amely budapesti székhellyel működő, kiemelkedően közhasznú alapítvány (KKA). Ők felajánlották Karcsika édesanyjának segítségüket.

– Még egyeztetjük a részleteket az anyával. Nem kívánunk állást foglalni a szülők vitájában, alapítványunk a gyerek sorsát szeretné megnyugtatóan rendezni. Ehhez a legjobb török ügyvédet tervezzük felfogadni, hogy ő képviselje Karcsikát és az édesanyát az isztambuli gyermekelhelyezési ügyben – mondta el lapunknak Földesi Szabó László alapítványi elnök.

Az Egymásért „Egy-Másért” Alapítvány főleg a szegénysorsú gyermekeken szeretne segíteni. Így például folyamatosan támogatják a Cseppkő utcai árvaházat. A közelmúltban pedig mintegy tízmillió forint értékű ruhaneműt osztottak szét két kárpátaljai magyar településen, illetve a Szabolcs megyei Barabáson. Erről a településről tudni kell, hogy hatszáz lakójából mindössze hatvannak van munkája.

Karcsikát hatan lopták ki

A török apa egy algyői férfit keresett meg, hogy készítsen hamis útlevelet a gyereknek, ám ő priuszos és inkább egy dunaújvárosi férfihoz küldte őt. Utóbbi egy székesfehérvári férfit ajánlott. A fehérvári férfi pedig szólt egy helybéli családnak, hogy százezer forintért vállalják a közreműködést. A család Karcsika fotójával bement az okmányirodába, ahol hamis adatokkal el is készült az útlevél. Ezzel vitték aztán Törökországba a kisfiút. A kocsiban ott ült az algyői férfi és barátnője is.

a közreműködést.

A család Karcsika fotójával bement az okmányirodába, ahol hamis adatokkal el is készült az útlevél. Ezzel vitték aztán Törökországba a kisfiút.

A kocsiban ott ült az algyői férfi és barátnője is. Bogosné Pap Edina talán megkönnyebülhet: ügyvédet fogadtak neki -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában