Ország-világ

2005.08.10. 00:00

Törvénysértő a közzététel

Iratismertetés során két gyanúsított is kikérte Kulcsár Attila videóra vett vallomásait. A videó nyilvánosságra került tartalmából most újabb botrány kerekedett.

Szemán L.–Nagy E. D.

[caption id="" align="alignleft" width="302"] Kulcsár Attila (akinek a fotója tiltó nyilatkozata után csak fekete csíkkal kitakarva közölhető) és ügye még tartogat meglepetéseket
[/caption]Kérdésünkre törvénytelennek minősítette tegnap Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos a Kulcsár-féle jegyzőkönyvek és videovallomása közzétételét. Péterfalvi szerint azok csak az érintettek hozzájárulásával hozhatók nyilvánosságra, mivel egy sor személyes adatot is tartalmaznak. A biztos elmondta: az érintettek letilthatják mind a jegyzőkönyveket, mind a videovallomást az adott honlapról.

Megírtuk: a HVG Online pénteken részben közzétette Kulcsár Attila ügyészek előtt tett vallomásának jegyzőkönyveit. A stop.hu internetes újság pedig hétfőn Kulcsár videovallomását tette fel a honlapjára, amelyet aztán tegnap már hozzáférhetetlenné tett. Kulcsár Attila második szóbeli kihallgatása kezdetén élt ellenvetéssel az ellen, hogy vallomását videón rögzítsék az ügyészek. Mint azt jegyzőkönyvbe mondta, a hang- és képfelvétel zavarja a vallomástételben, és azt szeretné, ha erre a jövőben kerülne majd sor.

A kihallgatást vezető ügyész, Ihász Sándor kérdésére, hogy amennyiben kérésének nem tesznek eleget, folytatja-e vallomását, Kulcsár nemmel felelt. Pontosabban azt mondta: hogyha hang- és képfelvétel készül, a vallomástételt megtagadja. Erre az ügyészek meghátráltak, és a továbbiakban csak jegyzőkönyv készült a vallomássorozatról. A stop.hu nemcsak közzétette, majd tegnap már le is tiltotta a videofelvételt, hanem elemezte is . E szerint a felvétel bizonyíték arra, hogy Kulcsár kihallgatása nagyon is „haveri” légkörben zajlott. Így például Kulcsár Attila egyszer csak azt mondja: „Na jó, ezt még elmondom, és akkor elmegyünk kajálni”. Sőt, az is látható a felvételen, hogy amikor nem sikerült megértetni vele a kérdést, az ügyészek és a védő diktálja jegyzőkönyvbe a megfelelő szöveget. A Britton megvásárlására vonatkozó kérdésre pedig Kulcsár Attila elővesz a jegyzetei közül egy nyomdakész szöveget, és azt olvassa fel.

A stop.hu cikkére tegnap reggel a Napkeltében reagált Kulcsár szabadságon lévő védője, Zámbó Gyula. Határozottan cáfolta, hogy az ügyészek befolyásolták volna védence vallomását. „Nem történt ilyen, ám előfordulhat, hogy el kell magyarázni a kihallgatandó személynek, mit is kérdez a kihallgató” – fogalmazott Zámbó Gyula. A védő azt is cáfolta, hogy „haveri” lett volna a kihallgatás-sorozat. „Voltak ennél lényegesen jobb hangulatú kihallgatások is a praxisomban, nem volt olyan, ami a szokottnál sokkal másképpen történt volna” – mondta a védő.

A Fővárosi Főügyészség lapzártáig nem kívánt reagálni a stop.hu cikkére. Az ügy pikantériája az, hogy a Kulcsárt 2003-ban Bécsben elfogó Molnár Csaba alezredes ellen a minap született újabb vádirat szerint Kulcsár Attila egy kihallgatás során személyesen diktálta egyik volt kuncsaftja helyett, hogy mit mondjon a rendőröknek. Most pedig ő került ugyanilyen helyzetbe, hogy helyette állítólag mások diktálták jegyzőkönyvbe mondandóját. Rendőri források szerint a két eset közül legalábbis az egyik nem tűnik életszerűnek.

A parlamenti pártok egyébként tegnap nem kívántak véleményt formálni a brókerügy újabb fejleményeiről, a videobotrányról.

Bármelyik gyanúsított kikérheti magának

A stop.hu-n közzétett videofelvétel része a nyomozati iratoknak, az ugyanúgy bizonyítékként fog szerepelni a majdani perben, mint a papírra vetett vallomás. A büntetőeljárásról szóló törvény szerint az ügyben szereplő gyanúsítottak kikérhetik a videofelvétel másolatát is az iratismertetés során, közölte lapunkkal Dobos Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője. Két gyanúsítottról konkrétan tudjuk, hogy kikérték a felvételt. Vélhetően egyikük juttatta el a stop.hu-hoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában