Ország-világ

2005.08.22. 00:00

Totemre hívják a kutakat, visszatér az árfeltüntetés

B. M.

[caption id="" align="alignleft" width="124"] A nyomásgyakorlás hatásos lehet
[/caption]Lapunk információja szerint a héten aláírják a miniszterek az üzemanyagárak kötelező, jól látható feltüntetését elrendelő jogszabályt. Valószínűleg szeptembertől az autósok számára felismerhetően ki kell írni a benzinkutakon (kívül) az árusított üzemanyagok árát. A jelek szerint azonban a Mol csendben elébe megy a rendeletnek, és sok kútján már hozzálátott a számok visszahelyezéséhez az úgynevezett totemoszlopokon.
A rendeletet a gazdasági és az esélyegyenlőségi miniszter fogja megjelentetni. A kezdeményező a Magyar Autóklub volt. Az után, hogy a Mol megszüntette az árváltozások előre bejelentését, sőt, irányadó árait már internetes honlapján sem közli. A kutak előterében meredező oszlopokról pedig eltűntek az árak.
A jelenlegi előírásnak megfelel az a gyakorlat, hogy csak a kútfejeken olvasható, mibe kerül a benzin és gázolaj. Az elmúlt hetekben óriási – akár tíz forintot is meghaladó – különbségek alakultak ki a kutak árai között. Mesterházy Attila politikai államtitkár szerint a nem kiírással elhallgatják azt a fontos információt, hogy drágábban árusítanak, mint versenytársaik.
A jogalkotást végző két minisztérium államtitkára a rendelet szövegezésével párhuzamosan megkereste az üzemanyagforgalmazókat, hogy önként tegyék vissza az árakat a kutakon kívül, az autóból jól látható helyre. A nagyobb láncok közül a Shell és az OMV még kitart, megvárják, milyen kötelezettséget és milyen feltételekkel ró rájuk a jogszabály.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában