Ország-világ

2005.08.25. 06:18

Védelem a sertéspestis ellen

M. E.

Az augusztus 16-án kitört szlovákiai sertéspestisjárvány miatt védőkörzetet rendeltek el Nógrád megyében. A határtól két kilométerre lévő fertőzött sertéstelep állományát, 851 állatot leölték. Tíz kilométer sugarú körben tilos az élő sertések, a sertéshús és a takarmány ki- és beszállítása. A sertéspestis az emberre veszélytelen kórokozó, hő hatására elpusztul. Csak a sertéseket támadja meg, nagy károkat okozhat az állományokban. A sertéspestist a szabadon kószáló, határokat gond nélkül átlépő vaddisznó is terjesztheti.

A szlovák–magyar határ mentén így egy húsz kilométeres sávban kiterjesztették a védőkörzetet – tájékoztatta lapunkat dr. Imre Sándor, a Nógrád Megyei Állategészség-ügyi és Élelmiszerellenőrző Állomás igazgatóhelyettese. A kilőtt vagy elhullott vaddisznókat megvizsgálják, eddig nem találtak fertőzött állatot. Az érintett településeken nincs akadálya a disznóvágásnak, de állatorvossal ellenőriztetni kell a húst. A védőövezetben élő állatokat a fertőzési góc felszámolásától számított húsz nap elteltével ellenőrzik, vérvizsgálatot végeznek. Ha egészségesek, feloldják a zárlatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában