Ország-világ

2005.08.02. 00:00

Vita a hektárpénz körül

APEH által kezelt köztartozás lesz a gazdáknak tévedésből kifizetett földalapú támogatásból, ha napokon belül nem fizetnek vagy az FM-hivatalokban nem emelnek kifogást a minisztérium fizetési felszólításai ellen.

Izing Antal

[caption id="" align="alignleft" width="94"] Augusztusban „mindössze” fesztiválra jönnek a fővárosba a gazdák
[/caption]Július elején a 210 ezer regisztrált magyar gazda közül a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) előzetes becslései szerint 70-80 ezer gazda kapott fizetési felszólítást a földművelési hivataloktól azért, mert az uniós csatlakozás előtt leadott hektárszámaik, amelyek alapján a támogatási összegeket számolják ki, nem egyeztek meg a 2004. május után beadott hektárszámokkal. – A csatlakozás előtt beadott számok nagyobbak voltak, mint azok, amelyeket a csatlakozás után, a légi- és műholdas felvételek alapján kimutattak a hazai birtokokon – mondta lapunknak Dékány András, az FVM szóvivője. Az adatok feldolgozása ugyan még tart, de az eltérések átlagosan 4-5 hektárosak, nyolcezer forintos hektáronkénti támogatással számolva tehát átlagosan negyvenezer forintos követelések állnak fenn. Az ellenőrzések során a hivatalok egy hektárnál kisebb eltérésekkel nem foglalkoztak. Van azonban olyan eset, ahol 40-50 hektáros a különbség, amely kétszázezer forint körüli összeget jelent.

– A költségvetés összességében mintegy 4 milliárd forintot vár vissza a gazdák korrekciós befizetéseiből; a Fidesz-MPSZ ősszel törvényjavaslatot nyújt be, hogy hasonló ügy ne fordulhasson elő – mondta Font Sándor fideszes honatya. – A felszólítókat július elején kézbesítették, a gazdáknak már csak néhány napjuk maradt arra, hogy az FM- hivataloknál kifogást emeljenek vagy fizessenek. Ha egyiket sem teszik meg, az adóhivatal köztartozásként fogja kezelni a hektárkorrekciós kinnlévőségeket – fejtette ki lapunknak a politikus. Az ellenzéki képviselő szerint a tévedésekért nem a gazdák felelősek, mert ők a csatlakozás előtti adatokat a földhivatalban kiadott tulajdoni lapok alapján nyújtották be.

Másrészt különbségeket okozott az is, hogy sok volt az éppen víz alatt lévő, ezért meg nem művelhető terület, mint például Bács-Kiskun megyében. Sok gazda nem is igényelt támogatást, hiszen az nem volt kötelező: ez szintén különbségekhez járult hozzá. Ők olyannyira kevés területtel rendelkeztek, hogy úgy gondolták, nem éri meg a sok adminisztrációt. Font azt mondja, találkozott olyan gazdával is, aki az EU ellen szavazott, ezért pénzt sem kért tőlük. A képviselő álláspontja szerint a korábbi magyar termőföld-nyilvántartó rendszer és az európai között különbségek voltak, erről pedig a gazdák nem tehetnek, mert ők mindig a hatályos jog szerint jártak el. Font szerint az állam még mindig tartozik a gazdáknak, ezért nem követelni kellene tőlük, hanem megadni a tartozást. Arra is felhívta a figyelmet, hogy Európában magasabbak a támogatások, többek között azért, mert a Koppenhágában megkötött, mezőgazdaságra vonatkozó szerződés előnytelen Magyarországnak.

Magda Sándor szocialista képviselő zavarkeltésnek nevezte az ellenzék fellépését. Magda szerint a gazdák a kezdetektől tisztában voltak a visszafizetési kötelezettséggel, az érintettek fele már eleget is tett ennek. A képviselő szerint a tényleges jogosultságnál 400 ezer hektárral nagyobb igényt jeleztek. Magda olyan javaslatot tesz a kormánynak, hogy aki rászorul, annak tartozását az idei évre járó földalapú támogatásból vonják le normális kamattal együtt. A gazdák augusztus 19-én és 20-án a budapesti Felvonulási téren tartanak egy rendezvényt, ahová nem traktorokkal, hanem családtagjaikkal érkeznek. Nem gazdatüntetés, egyelőre „gazdafesztivál” készül.

Minisztérium: a különbséget meg kell fizetni

Dékány András, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szóvivője lapunknak azt mondta, hogy az FM- hivatalok csak abban az esetben szólították fel a gazdákat a befizetésre, ha valóban különbségeket találtak: a kifogásokat a hivatalok vissza fogják utasítani. Azt, hogy a különbséget meg kell fizetni, arról a gazdák Dékány szerint a kezdetektől fogva tudtak, hiszen erről megállapodás is született a felek között. Dékány szerint nem lenne igazságos, ha eltekintenének a behajtástól éppen azokkal szemben, akik pontos adatok alapján kaptak pénzt. A minisztérium nem tartozik a gazdáknak EU-s támogatással, de legalább négyezer olyan esetről adott számot Dékány, amelyben jogvita alakult ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában