Ország-világ

2005.09.21. 00:00

A háziállatoknál is gyakran okoz gondot a túlsúly

A négylábú lakótársak semmivel sem maradnak el gazdáik mögött: az ipari országokban minden negyedik kutya és minden negyedik macska túlzottan kövér.

Gyulay Z.

A német Apotheken Umschau (Gyógyszertári Szemle) című egészségügyi magazin amerikai tudósok legfrissebb felméréseire hivatkozik. Egy másik tanulmány még ennél is siralmasabb eredményt mutat ki: az ezernégyszáz megvizsgált háziállat hatvan százaléka bizonyult túlsúlyosnak. A hét végén megjelent újság azt állítja, hogy hasonló a helyzet Németországban is. „Egyszer egy kutatásunkhoz hatvan normális súlyú cicát kerestünk. Nem volt könnyű” – magyarázza Ellen Kienzle professzor asszony, a müncheni Ludwig Maximilan Egyetem állattáplálkozás-tudományi intézetének vezetője. A túlsúly okai és következményei ráadásul embernél és állatnál ugyanazok: a túlzott táplálékbevitel és a kevés mozgás, ami aztán betegségekhez és korai halálhoz vezetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában