Ország-világ

2005.09.08. 00:00

A négycsillagos budapesti hotel a menő

Átlagosan csaknem 15 ezer forintért adták ki a szállodai szobákat idén Magyarországon. Ez 1300 forinttal több, mint tavaly – derül ki a KSH adataiból.

K. E.

Miközben a kempingek és az apartmanok hosszú idő óta a legrosszabb idényt zárták, a szállodák elégedettek lehetnek a vendégeik számával is. A hotelek ugyanis átlagosan 60 százalékos kihasználtsággal működtek januártól augusztusig. A fővárosi szállodák ennél jobb eredményt értek el, a szobák 67–72 százaléka foglalt volt. Elsősorban a budapesti négycsillagosok vonzották a vendégeket, itt átlagosan a szobák 72 százalékát sikerült kiadni, s augusztusban ez az arány elérte a 87 százalékot. Legdrágábbak a budapesti ötcsillagosok, ahol kiemelkedően magas az ár, a harmincezer forintot is meghaladja éjszakánként. A budapesti négy-, és a vidéken működő négy- és ötcsillagos hotelek szobái átlagosan 11 800–14 800 forintba kerültek az év első hét hónapjában, a háromcsillagosoké pedig 6 800– 9 100 forintba. A Balatonon a szállodákat is sújtotta a rossz idő, mindössze 49 százalékos volt a foglaltság. A legkevesebb vendég azonban az ország keleti részén működő négy-  és ötcsillagos hotelekbe érkezett, itt 44 százalékos volt a kihasználtság.

A cseh és a szlovák szállodákban szintén nagy volt idén a növekedés az elmúlt évhez képest – olvasható egy másik, a Danubius csoport által összeállított felmérésben. A legrosszabb a helyzet e tekintetben Romániában, ahol a szobáknak mindöszsze 42-43 százalékát tudták kiadni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában