Ország-világ

2005.09.30. 00:00

Ács Zoltán sikere a Himalájában

Ács Zoltán megmentette a magyar hegymászók becsületét. Azok után, hogy két expedíció is kudarcot vallott idén, a 36 éves hegymászó feljutott egy nyolcezres csúcsra a Himalájában.

Hegyi Áron

[caption id="" align="alignleft" width="180"] Tucatnyi sátor a Cho Oyu alaptáborában. Ez a hegymászók központja.
[/caption]A Cho Oyu 8201 méteres tömbje Tibet és Nepál határán, az Everest-régióban mered az ég felé. Technikailag ugyan nem a legnehezebb hegy, megmászása mégis szakmai elismerést jelent. Pláne úgy, hogy idén már két expedíció is kudarcot vallott a nyolcezres csúcsokon. Mégiscsak túlzás lett volna, ha egy esztendőn belül háromszor is dolguk végezetlenül fordulnak vissza a magyar hegymászók.

A tizennégy hegyóriás közül idén hármat szemeltek ki maguknak a magyar mászók. Tavasszal Klein Dávid sok viszontagság után képtelen volt feljutni a Mount Everestre. Az eredeti tervet átírva, azaz hogy oxigénpalack használata nélkül kell próbálkozni, már a palackos mászás is vállalható lett volna, azonban az időjárás erre sem adott lehetőséget. A Karakorum-Himalája nyári mászószezonjában vette célba a világ második legmagasabb csúcsát, a K2-t a Kollár Lajos vezette nemzetközi csapat, azonban a tapasztalt hegymászókon (köztük Erőss Zsolt, Mécs László, Csollány Katalin, akik már jártak nyolcezer méter fölött) is kifogott a folyamatosan viharos időjárás.

[caption id="" align="alignleft" width="186"] Ács Zoltán
[/caption]Ilyen előzmények után indult el a Nepál és Tibet határán lévő Cho Oyura (8201 méter) Ács Zoltán, aki decemberben Kovalcsikné Bátori Krisztinával száz kilométeres gyaloglás után első magyarként jutott el a Déli-sarkra. Ő végül sikerrel járt, pedig neki sem volt könnyű dolga. „Zoli augusztus 28-án indult el Budapestről – tájékoztatta a Reggelt Zimmermann Ottó sajtófelelős, a Nepálban tartózkodó hegymászó távollétében. – A szokatlanul magasan, 5000 méteren lévő alaptáborból 14-én ment fel a 7000 méteren lévő kettes táborba, a Cho Oyun nincs is több állomás, míg az Everesten négy tábor is van. Zoli nagyon jó erőben utazott ki, így az akklimatizáció is igen rövid volt, ennek köszönhető, hogy már 23-án megpróbálkozott a csúcstámadással.

Ekkor azonban nem sokkal a csúcs alatt, egy tízméteres jégfalon találkozott egy bajba jutott kollégájával, aki egyedül nem tudott volna lejutni, így Zoli visszafordult, és lecipelte őt az alaptáborba. Ez viszont azt jelentette, hogy nagyon kevés ideje maradt a regenerálódásra, ugyanis szeptember 25-én újra el kellett indulnia. Az expedíció vezetője, Henry Todd a két nappal korábbi „hőstette” elismeréseként adott neki plusz egy napot és egy teherhordót. Ekkorra azonban elromlott az idő, ráadásul Zoli nagyon elfáradt a sikertelen csúcstámadás során.

A Cho Oyun rengeteget kell gyalogolni, ami kiveszi az ember erejét. Végül a fáradtság és a rosszra forduló időjárás arra kényszerítette Zolit, hogy oxigénpalackkal próbáljon feljutni a csúcsra. Sikerrel járt, teljesítménye értékét jelzi, hogy osztatlan elismerés a része a magyar hegymászók körében. Teljesítményével Csíkos József, Vörös László és Erőss Zsolt után Ács Zoltán a negyedik magyar hegymászó, aki három nyolcezrest is meghódított.

Ács Zoltán

Született: 1969. 10. 16. Eredményei: 2000, Broad Peak (8047 m), Karakoram, 2002, Mount Everest – az expedíció vezetője, a csúcsot nem érte el, Himalája, 2003, Gasherbrum II (8035 m), Karakoram, 2004, Északi-sark, 2005, Déli-sark és Cho Oyu (8201 m), Himalája.

Eredményei: 2000, Broad Peak (8047 m), Karakoram, 2002, Mount Everest – az expedíció vezetője, a csúcsot nem érte el, Himalája, 2003, Gasherbrum II (8035 m), Karakoram, 2004, Északi-sark, 2005, Déli-sark és Cho Oyu (8201 m), Himalája. Tucatnyi sátor a Cho Oyu alaptáborában. Ez a hegymászók központja. Ács Zoltán -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában