Ország-világ

2005.09.17. 00:00

Az állam- és kormányfők növelnék az ENSZ szerepét

Számos tagország állam- és kormányfője az Egyesült Nemzetek világszerte erőteljesebb szerepvállalását szorgalmazták New Yorkban, az ENSZ Közgyűlésében. Vlagyimir Putyin orosz elnök és kínai kollégája, Hu Csin-tao úgy vélte, hogy a világszervezetnek kell összehangolnia a terrorizmus elleni küzdelmet.

BAMA

Németország és Japán megerősítette a Biztonsági Tanács megreformálására irányuló szándékát. Joschka Fischer német külügyminiszter szerint a BT bővítéséről folyó, eleddig sikertelen tárgyalások fonalát haladéktalanul föl kell venni. A bővítést előkészítő G4-ek csoportja – amelyhez Berlinen és Tokión kívül Brazília és India tartozik – változatlanul további állandó BT-tagságon fáradozik. Úgy vélte, az ENSZ legfontosabb testületének összetétele nem rekedhet meg a második világháborút közvetlenül követő állapotoknál, hanem tükröznie kell a változásokat is.

A berlini diplomácia vezetője – csatlakozva Sólyom László magyar köztársasági elnök egy nappal korábbi szavaihoz – a környezetvédelem fontosságát hangsúlyozta, egyúttal a legégetőbb problémák közé sorolta a nők jogait és a szegénység elleni globális küzdelmet is. Koidzumi Dzsunicsiro japán miniszterelnök pedig gyors döntést sürgetett. „Az ENSZ átfogó reformja kihívást jelent, és semmi sem indokolja a tétlenkedést” – jelentette ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában