Ország-világ

2005.09.06. 00:00

Bármikor robbanhat az AIDS-bomba

A HIV-vírus okozta betegség ma már ugyanúgy szinten tartható, mint a cukorbaj. De a magyar AIDS-statisztikák szintje egyre emelkedik, nem utolsó- sorban a korai szexuális tapasztalatok, a gyakori partnercsere és a csökkenő figyelem miatt.

Bánky Bea – Farkas Károly

„Ma már nem olyan erős a HIV-pozitívak kirekesztése, mint amikor megkaptam a vírust – a negyvennégy éves P. T mondja ezt, aki tizenhat éve él HIV-pozitívként. A „Pluss”, a Magyarországi HIV-pozitívakat Segítő Egyesület egyik vezetőjeként ugyanennyi ideje azon dolgozik, hogy sorstársait átsegítse a kezdeti nehézségeken. „Mindig azt mondom a kétségbeesetteknek: nézzetek rám, 12 évvel ezelőtt felkészültem arra, hogy nagyjából hét évem van hátra, de az egyre jobb gyógyszeres kezelések hatására ma már tele vagyok energiával, és bár a vírus alszik bennem, a véremből szinte ki sem tudják mutatni. Mostani státusom egy egészséges emberének megfelelő. A HIV ma már éppen úgy szinten tartható, mint a cukorbetegség: reggel és este bekapom a bogyóimat, és egész nap teszem a dolgomat, mint mások. Bár a betegségbe nem kötelező belehalni, óvok és védek mindenkit: vigyázzon magára.” P. T. nem tudja pontosan, hogyan kapta el a vírust. Mint fogalmazott, ez kétesélyes, hiszen elkaphatta nemi úton is, de az orvosi laboratóriumban is, ahol munkája során mindennap vérrel és egyéb testnedvekkel érintkezett.

2005 április–május–júniusában 63 HIV-fertőzöttet regisztráltak Magyarországon, pontosan annyit, mint 2003-ban egész évben. Igaz, ez az adat egy meleg baráti kör pozitív tesztje után jelent meg, így a statisztika torz. A fertőzötteknek egyébként a fele homoszexuális, de egyre emelkedik a heteroszexuális HIV-pozitívak száma is. A kábítószert intravénásan adagolók között egyelőre nem észleltek fertőzést, de robbanásszerű terjedést indíthat el, ha a járvány erre a csoportra is átterjed. Az ország aligha van felkészülve egy ilyen helyzetre. Az AIDS-gyógyszereket az Országos Egészségbiztosítási Pénztár száz százalékban finanszírozza. Egy hónapban egy beteg ellátása 50–100 ezer forintba kerül. Akárcsak a fertőzöttek számának megkétszereződése is megroppanthatja a gyógyszerkasszát. Ukrajnában, amely Európa AIDS-térképén az egyik legforróbb pont, a kábítószeresek közös tűhasználata vezetett a vírus robbanásszerű elterjedéséhez.

A World Health Organization (WHO) 2003-ban legfeljebb 5500-ra becsülte
a fertőzött magyarok számát, de összesen csak 1242 beteget tartanak nyilván. Közülük 272-en már meghaltak a kórházban. Az internetszerelem.hu társkereső honlap volt tulajdonosa, Kunsági Andrea szerint a járvány terjedésének egyik oka lehet, hogy egyre többen keresnek az interneten keresztül szexpartnert, és lényegesen kevesebben létesítenek hosszú távú kapcsolatot. „HIV-vírust bárhonnan össze lehet szedni, teljesen mindegy, hol és hogyan ismerkednek a partnerek. Ezért nem az internetes társkeresés a hunyó, hanem a védekezés hiánya” – mondta, de hozzátette: az interneten rendszeresen ismerkedők gyorsabban jutnak el a szexuális kapcsolatig, és bevállalósabbak. Egy éjszakás kalandoknál ugyanolyan rizikót vállal, aki szórakozóhelyen ismerkedik, mintha az interneten szerezne partnert, ha nem használ óvszert.

Magyarországon egyébként 1986 óta végeznek szűrővizsgálatokat, ekkor regisztrálták az első HIV-fertőzöttet is. 2002-ben állították fel a Nemzeti AIDS Bizottságot, de a prevenciót csak 2004 óta finanszírozzák. 1995-től mérséklődött a figyelem az AIDS-szel kapcsolatban, mivel úgy tűnt, az addig folytatott kampányokkal sikerült visszaszorítani az új fertőződések számát; ekkoriban valóban alacsony volt Magyarországon (és az egész régióban) a regisztrált betegek száma. 2004 második félévében – mivel már volt pénz felvilágosításra – beindultak a felvilágosító és rekreációs programok. A munka oroszlánrészét civil szervezetek – mint az Anonymus Tanácsadó Szolgálat, a „Plusz” Magyarországi HIV-pozitívakat Segítő Alapítvány, a Háttér Meleg Baráti Egyesület vagy a Magyar Prostituáltak Érdekvédelmi Egyesülete – végezték. Ingyenes és anonim szűréseket tartottak, (többek között a Sziget Fesztiválon) felvilágosító anyagokat készítettek a különösen veszélyeztetett csoportok részére, és mozgó szűrőállomások is megkezdték működésüket.

Mocsonaki László, a Háttér Meleg Baráti Egyesület képviselője lapunknak elmondta: Budapesten tizenegy szórakozóhelyen helyeztek ki óvszer-automatákat, és a fővárosban, illetve az ország minden nagyobb lélekszámú városában véleményformáló személyiségek segítségével folytattak felvilágosító elbeszélgetéseket. „A fiatalokat könnyebb megfogni egy ismerősön, baráton keresztül, ezért a legtöbb városban népszerű, széles baráti körrel rendelkező személyeket kerestünk meg. A visszajelzések nagyon jók” – emelte ki Cseke István ügyvivő.

Magyarországon 15 éve működik anonim szűrés. Az Anonymus Tanácsadó Szolgálatot még az Országos Vérellátó Szolgálat orvosai hozták létre. „A névtelen szűrés azért volt fontos, mert akkor még mindenkit automatikusan felvettek a Köjál nyilvántartásába. Ezt sokan el akarták kerülni, így inkább nem mentek el szűrésre” – mondta Balogh Attila, a szolgálat orvosa. A vizsgálatok természetesen ingyenesek, és a HIV mellett a hepatitis B és C, illetve a szifilisz kórokozóját is kimutatják a mintából. A széles körű, ingyenes és anonim vizsgálatok miatt a különösen veszélyeztetett csoportok előszeretettel veszik igénybe a szolgálatot. „A prostituáltak között szerencsére alacsony az érintettség, hiszen egyrészt védekeznek, másrészt rendszeresen járnak szűrésre, a férfiak és a nők egyaránt. A kilencvenes években jellemző volt, hogy a fiatal prostituáltak, illetve a velük rendszeresen kapcsolatot létesítő idősebb melegek közül kerültek ki a fertőzöttek. A hölgyeknél főként a külföldön szexuális kapcsolatot létesítő turisták fertőződtek. Mára átalakultak az arányok, hiszen egyre többen fertőződnek meg heteroszexuális kapcsolatban. A betegség nőknél szinte kizárólag a fiatalokat érinti, a férfiaknál viszont a korosztály szerinti megoszlás elég vegyes. Az AIDS most különösen veszélyes, mivel a veszélyeztetettnek tartott csoportokon kívül nincs jelen a köztudatban. „Az emberek nem nagyon ismerik a nemi betegségeket, ezért életviteli tanácsadást indítottunk, ahol szó esik a védekezés módjairól is. A módszert az erősen fertőzött fekete-afrikai országokban alakították ki, és ott is bevált” – mondta Balogh Attila.

A HIV-vírus testnedveken keresztül, elsősorban szexuális úton terjed, ezért a legjobb megelőzés a hűséges párkapcsolat mellett a gumi óvszer használata – ezt pontosan tudják Megyeri Veronika biológiatanár és osztályfőnök tanítványai. – Hatodik és nyolcadik évfolyamos diákok számára új tantárgyat vezettek be egészségtan címmel két-három éve. Ezt biológia- vagy testnevelés- tanárok tartják, de gyakran orvosok, nőgyógyászok, védőnők tartanak felvilágosító órákat – mondja a fővárosi általános iskola tanára. – Szexuális úton terjedő betegségként a HIV-vírusról is beszélgetünk a gyerekekkel, akik érdeklődőek, a kezdeti összemosolygós zavartság elmúlta után sokat kérdeznek. Általában a fiúkkal férfi kollégám vagy egy fiatal orvos beszélget, az nyíltabbá, bátrabbá teszi a diákokat.

1999 óta az AIDS a legtöbb életet követelő fertőző betegség. Csaknem 38 millióan élnek együtt a vírussal a világon (WHO-becslések, 2003), a fekete kontinens Szaharától délre elterülő országaiban 25 millióan fertőzöttek, csak Dél-Afrikában több mint ötmillióan. Közülük több mint kétmillióan – zömmel afrikai – kisgyerekek. Eddig hárommillióan haltak bele a vírusba, tizenötmillió árvát hagyva maguk után. Botswanában például a felnőtt (15–49 év közötti) lakosság közel 36 százaléka hordozza a vírust. A kórházak AIDS-es betegekkel vannak tele, így az egyéb betegségekben szenvedők halálozási aránya is romlott, mert csak súlyosabb állapotban tudják fogadni őket. Az oktatás akadozik, mivel a beteg szülők gyakran nem tudják fedezni a költségeket, az iskolákban pedig nincs elég tanár, sokukat elragadta a kór. A járvány alapvetően átformálja a népességszerkezetet. A szexuálisan aktív fiatal felnőtteket fertőzi meg, akik húszas-harmincas éveikben halnak meg. Mintha háború pusztított volna: szinte eltűnik egy generáció.

Az ENSZ-jelentésben említett reménysugár Ugandára és Zambiára vonatkozik. Előbbi ország kormánya ismerte fel elsőként a járvány súlyosságát, és erőteljes felvilágosító kampányba kezdett. Az eredmény: az 1990-es évek elején becsült 14 százalékos fertőzöttségi arány mára 8 százalékra csökkent. A még súlyosabban fertőzött Zambia követte a példát, és már itt is mutatkoznak az első kedvező jelek.

Ukrajna: hetvenszeres növekedés

Aggasztó a járvány robbanásszerű terjedése Ukrajnában: 1995 és 1999 között a diagnosztizált esetek száma a hetvenszeresére növekedett. 2003 végére már több mint 360 ezren hordozták a vírust. A gyors ütemű terjedés a kábítószeresek közös tűhasználatából következik. A fertőzöttek nagy száma miatt komoly veszély, hogy a járvány idővel az általános népességre is átterjed. Oroszországba a vírus csak 1999-ben jutott el, ekkor háromszor annyi új esetet diagnosztizáltak, mint az összes megelőző évben együttesen, ma már 860 ezren élnek együtt a vírussal.

Nem makákótól, csimpánztól származik

A szerzett immunhiányos tünetegyüttest (angol betűszóval AIDS) 1981-ben ismerték fel és írták le az Egyesült Államokban. A közelmúltban hatalmas botrányt kavart a brit Edward Hooper könyve, amelyben azt állította, hogy a HIV az első, gyermekbénulás elleni oltóanyag tesztelésekor „ugorhatott át” emberre. Az ötvenes években ugyanis 400 csimpánz veseszöveteinek sejtjein végeztek orvosi kísérleteket. A vád azonban nem igazolódott be: az oltóanyag fejlesztéséhez használt szövetek makákókból származtak. A HIV pedig a csimpánz és nem a makákó vírusából származik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában