Ország-világ

2005.09.03. 00:00

Begyűjtik a lejárt gyógyszert

Decemberben kezdik meg a lakosságnál megmaradt gyógyszerhulladék összegyűjtését. A megvásárolt orvosságok ötödét ugyanis nem használják fel az emberek. Így az évente keletkező 2500 tonna gyógyszerhulladék – 56 millió doboz – vagy a szeméttelepeken, vagy a piacokon landol. Az előző esetben a kommunális szeméttel elégetve szennyezi a környezetet, a piacon pedig egy doboz Algopyrinért egy kisüveg vodka jár.

N. T. E.

A dobozokat a patikákon belül tárolják. A lakosok kérésére a gyógyszerészek továbbra is megvizsgálják, lejártak-e a már nem használt orvosságok. A gyógyszerhulladék gyűjtése és elszállítása nem a patikák, hanem a gyógyszergyártók költsége, ám az érintettek egyelőre nem tudtak megegyezni arról, hogy az évi 150-200 millió forint költséget hogyan osszák meg egymás között. Legolcsóbb megoldásként kínálkozna, hogy a patikáknak 2-3 naponta gyógyszert szállító nagykereskedők egyúttal elvinnék a hulladékkal megtelt dobozokat, amelyeket az autón belül elkülönítenék. Ám ha a környezetvédelmi hatóság veszélyes hulladéknak minősíti a felesleges orvosságokat, más megoldást kell találni. A gyógyszerhulladékot a tervek szerint a regionális égetőkben semmisítik meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában