Ország-világ

2005.09.08. 00:00

Bizottsági vita – semmiben sem értenek egyet

Szinte komédiába fulladt az Apró–Gyurcsány érdekkör meggazdagodását vizsgáló parlamenti bizottság tegnapi ülése.

Sz. Sz.

A testület tagjai ugyanis szinte semmiben sem értettek egyet. A képviselők nem tudtak megállapodni arról sem, hogy Gyurcsány Ferenc mostani vagy jelenlegi és volt cégeit, illetve azok állami megrendeléseit vizsgálják-e. Abban sem jutottak a tagok közös álláspontra, hogy a mostani vagy korábbi vezetők, köztisztviselők szerepével foglalkozzanak-e. Vita alakult ki arról is, hogy személy szerint kik kerüljenek szóba. A kormányoldal szerint csak a 2002 utáni időszakot lehet ellenőrizni, mert Gyurcsány Ferenc előtte magánszemély volt. A Fidesz ezt másként látja. Szijjártó Péter (Fidesz) két embert javasolt megvizsgálni. Az egyik személy Szilvásy György. Ő most Gyur-csány kabinetfőnöke. A másik érintett Szabó Pál, a Posta vezérigazgatója, aki két Gyurcsány-cégben volt tag, illetve vezető. A Fidesz rajtuk kívül meg szeretné hallgatni a kormányfő anyósát és feleségét is. A kormányoldal képviselői ezeket a javaslatokat nem fogadták el.

A Tokaj Kereskedőházzal kapcsolatos összeférhetetlenség kérdése és a 2000–2001-es év felvásárlási gyakorlata volt a központi témája az Orbán család gazdagodását vizsgáló parlamenti bizottság ülésének. Szoták Gyula mádi szőlősgazda beszámolója szerint a 2000–2001-es években ellentmondásos volt a társaság felvásárlási gyakorlata, amikor jelentős mennyiségű, nem megfelelő minőségű terményt is felvásárolt a Kereskedőház. Több beszámolóból az derült ki, hogy lehetett összeférhetetlenség a Tokaj Kereskedőház vezetése és a beszállító társaságok tulajdonosai között. 

Sz. Sz. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában