Ország-világ

2005.09.02. 00:00

Egész Bagdad gyászolja a tömegpánik áldozatait

Magatehetetlenség és kétségbeesés uralkodott tegnap Bagdadban a mintegy ezer halálos áldozatot követelő tömeges pánik kitörése után egy nappal. Egyesek az egész városban zajló temetési szertartásokra igyekeztek, mások a kórházakban keresték eltűnt hozzátartozóikat.

Gyulay Z.

Ibrahim al Dzsafári, az iraki átmeneti kormány miniszterelnöke fölkereste a Kadímija klinikát, ahol a legtöbb sérültet kezelik. A szomszédos Jordánia és Irán felajánlotta segítségét.

A tömeghisztéria síita zarándokok között tört ki egy hídon, mivel az a hír terjedt el, hogy öngyilkos merénylők vannak közöttük. Főként gyermekek veszítették el eszméletüket a tolongásban, az emberek egymást taposták agyon, mások a Tigris folyóba estek vagy zuhantak, és belefulladtak. A felelőst több politikai szervezet a megbuktatott Szaddám Huszein hívei és a szunnita szélsőségesek soraiban keresi. Szemtanúk ezzel szemben azt állítják, hogy szunniták is segédkeztek a folyóból a síitákat kimenteni.

Három radikális iszlám lázadó felakasztásával az iraki igazságszolgáltatás Szaddám Huszein 2003 áprilisi megbuktatása óta először végeztetett ki bűnözőket. Az al-Kaidához közeli Anszar el Iszlám nevű csoport három tagját májusban gyilkosságért és emberrablásért ítélték halálra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában