Ország-világ

2005.09.12. 00:00

Egy gyerek – két anyától

Brit kutatóknak sikerült olyan emberi embriót létrehozniuk, amely három szülő genetikai örökségét hordozza.

Farkas Károly

A kísérlet során sikerült egyesíteni egy megtermékenyített petesejtet egy másik anyától származó petesejttel. A kutatás hatalmas áttörést jelent a genetikában, segítségével megelőzhető lenne, hogy az anyák genetikai rendellenességek okozta betegségeket örökítsenek át gyermekeiknek. A kísérlet során a megtermékenyített petesejt úgynevezett mitokondriális DNS-ét cserélték ki egy másik petesejt örökítőanyagára. A mitokondriumok minden emberi sejt alkotóelemei, saját örökítőanyaggal rendelkeznek, ami 37 gént tárol, de ezek mellett egy rövid vezérlőszakasszal is rendelkezik. Minden újszülött az anyja mitokondriális örökítőanyagával születik, ezt ugyanis csak az anyák örökítik át gyermekeiknek. Ezért, ha az anya örökítőanyaga sérült, a gyermek is hiányos vagy sérült örökítőanyaggal születik.

A kutatások ellenzői élesen bírálták a kísérleteket végző tudósokat. „Egy ilyen eljárás során felmerül a kérdés, hogy kié a gyerek” – vetette fel a BBC riporterének Josephine Quintavalle, a „Reprodukciós Etika” elnevezésű szervezet képviselője. „Az emberi élettel nem szabad játszani, különösen nem ilyen korai szakaszában” – emelte ki. Azim Surani, a Cambridge Egyetem professzora is sok problémát lát a beavatkozások kapcsán. „Megjósolhatatlanok a következmények” – nyilatkozta a professzor a BBC-nek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában