Ország-világ

2005.09.01. 17:44

Egymilliárd forint az SZDSZ-es minisztériumból Erdélybe

Csak az SZDSZ-es vezetésű informatikai tárcától 1 milliárd forint körüli összeg áramlott a magyarországi adófizetők pénzéből Erdélybe a kémkedés hírébe hozott Szatmári Tibor közvetítésével, aki kulcsszerepet játszott a Medgyessy-kormány határon túli támogatásainak célba juttatásában.

BAMA

"A Romániai Magyar Demokrata Szövetség leghatékonyabb lobbistáinak" nevezték budapesti tevékenységük ismerői Szatmári Tibort és feleségét a Hírszerzőnek. Több forrás állította, hogy a "nagykövet" elsősorban a korábbi magyar miniszterelnök határon túli ügyekkel foglalkozó munkatársaival és a Medgyessy-kormány SZDSZ-es minisztereivel épített ki gyümölcsöző kapcsolatot; kulcsszerepet játszott a Medgyessy-kormány által a határon túli magyar szervezetek és intézmények támogatására fordított közpénz kiharcolásában és elosztásában. Az RMDSZ egykori budapesti "nagykövete" kezdte meg a tárgyalásokat annak a magánalapítványnak a támogatásáról, amelyet Markó Béla, a Romániai Magyar Demorata Szövetség (RMDSZ) elnöke, Takács Csaba, a szervezet ügyvezető elnöke és a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete alapított egy - azóta sem működő - erdélyi magyar televízió létrehozására. A magyar kormány - jelentősen mérsékelve az eredetileg másfél milliárdos felajánlást - végül 300 millió forintot különített el a televízió eszközbeszerzésére az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) költségvetéséből, írja a Vajdaság MA! internetes hírportál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában