Ország-világ

2005.09.26. 00:00

Eladja lakását, hogy kifizesse a banki hitelt

ÖSSZEFOGÁS Olvasónk el akarja adni lakását, hogy segítsen családjának viszszafizetni a házra felvett hitelt. Kérdése: mennyi illetéket kell fizetnie?

BAMA

Olvasónk betegsége miatt összeköltözött családjával. A házat unokája vette meg, amelyre hétmillió forint banki hitelt vett föl. A törlesztést közösen fizetik. Az idős hölgy el akarja adni kispesti lakását, és az öszszeget unokájának adva három fő részére haszonélvezeti jogot szeretne vásárolni. Így reményei szerint a banki kölcsönt is vissza tudja majd fizetni. Olvasónk kérdése, mennyi illetéket kell fizetnie, ha közel tízmillió forintért szeretné értékesíteni két és fél szobás lakását.

A válasz igen összetett – mondták érdeklődésünkre a Magyar és Társai Ügyvédi Irodában. Hozzátették, aki haszonélvezeti jogot vásárol, annak az életkora és az ingatlan értéke alapján számítja ki az illetékhivatal, hogy mekkora sápot kell fizetnie. Aki tulajdonjogot szerez, annál is meghatározzák az átruházási illetéket, ellenben nem veszik figyelembe az ügyfél korát. Ez egy lényeges különbség, amely nagyobb összegnél több százezer forintot is jelenthet. A tulajdonos által fizetendő illeték- alapból levonják a haszonélvező által fizetendő illetéket. Az eladási ár és a vételár közötti különbség képezi az illeték alapját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában