Ország-világ

2005.09.21. 00:00

Ellepi a szemét Budapestet

Húsz méter magasan lehetne befedni egy focipályát az illegális budapesti szeméttel. Hiába takarítják rendszeresen a várost, másnap újra ott vannak a kupacok az erdőkben és az utak mentén.

Vajta Zoltán

[caption id="" align="alignleft" width="323"] Évente száznegyvenezer köbméter szemetet is összegyűjtenek a közterület-fenntartó munkatársai. Találnak mindent, működő tévét és műlábat is.
[/caption]Ellepi a szemét Budapestet. Ezen alig segít a ma befejeződő Szemétszüret nevű akció. A Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. (FKF) 1 500 köbméter hulladékot szedett össze a városszéli erdőkből, utakról. Csepp a tengerben, hiszen évente kilencvenszer enynyit is összegyűjtenek. Azaz 120-140 ezer köbméternyit. Ezzel húsz méter magasan be lehetne borítani egy egész focipályát. De úgy tűnik, hiába. Ahol takarítanak, pár nap múlva újra megjelenik a szemétdomb. Egyik ritka kivétel a III. kerületi Kenyeres utca. Itt egy lebontott ház telke vált lerakóvá a nyáron. A lakók aláírást gyűjtöttek, tiltakoztak, míg végül tiszta lett a telek, a bejáratot pedig bedeszkázták. Ám a városszéli utak szélét nem lehet bezárni, így a Kamaraerdőt sem. Itt még tegnap is tonnaszám lapátolták a gépek a teherautókra a mindent beborító szemetet.

Gratzl Tibor, az FKF diszpécsere nem tudott semmi biztosat mondani arról, hogy meddig marad így a terület. Szinte bármit lehet találni a hulladékban. Leginkább csomagolóanyagot. Műanyag flakonokkal Dunát lehetne rekeszteni. Felbukkan egy-egy monitor, s még grillsütőroncsot is láttunk. A diszpécser ezen már nem lepődik meg. Volt, hogy műlábat találtak. Máskor pedig babakocsit vagy működőképes televíziót. Azonban nem csak az a szemét, ami annak látszik. – Látják ott azokat a zöld dombokat? Az is hulladék. Csak benőtte a fű, a bokor. De ha megpiszkálnánk, biztosan nem földet találnánk alatta. Amikor meg lehullanak a lombok, előkerül, amit ez az erdő eltakar – mondja Gratzl Tibor.

Nemcsak a külterületek szemetesek. A diszpécseri adóvevőn át kidobott ágybetétekről érkezik jelentés a VI. kerületi Hunyadi térről. „Vigyétek el!” – adja ki határozottan az utasítást egy hang az éterben. Újabban a szelektív hulladékgyűjtő szigetek környéke szemétdombbá vált. A lakók ide hordják azokat a lomokat és kartondobozokat, amelyek nem férnek el a kukában. Megvárhatnák a lomtalanítást, vagy kérhetnének lomszállítást az FKF-től. Ez nem olcsó megoldás, köbméterenként 2050–4600 forintba kerül. Aki nem akarja vagy nem tudja megfizetni, ingyen elvihetné a feleslegessé vált holmit valamelyik budapesti hulladékudvarba. Mégis legtöbben az erdőt választják – mondja a szakember.

Altmann Antal, az FKF főosztályvezetője szerint egyformán felelősek a helyzetért a civilek és a vállalkozók. Sokan vélhetően a hétvégi víkendezésből hazatérve az út mentén dobják ki a szemeteszsákot. A rengeteg sitt pedig arról tanúskodik, hogy egyes építőipari vállalkozók a hulladékon spórolnak. A belvárosban egyre többen cserélik hőszigetelő műanyagra régi nyílászáróikat. Erről tanúskodnak a mind gyakrabban felbukkanó kidobott ablakkeretek – jegyezte a főosztályvezető. Az éttermek közül többen a város szélén helyezik el a konyhai hulladékot.
A belvárost leszámítva szinte nincs olyan kerület Budapesten, ahol ne lennének illegális szeméttelepek. Így például a XXII. kerületi Kamaraerdő vagy a X. kerületi Terebesi út és Ezüstfa utca. A III. kerületben a Mocsáros dűlőt lepi el rendszeresen a szemét. A XVIII. kerületben a Pestlőrinci és a Bivalyos út ad állandó munkát a közterület-fenntartóknak. A XV. kerületben a Pázmány út és a Szerencs utca a kedvenc lerakóhely. Nem úszta meg a XVI. kerület sem, itt a Bökönyföldi úton bukkannak fel a hulladékkupacok.

Kicsi a büntetés, így kicsi a kockázat is

Csak tettenérés esetén lehet leleplezni a szemetelőket. Erre sajnos nincs példa. Az elkövetők ugyanis éjjel végzik a piszkos munkát. Ha le is buknának, a büntetés összege akkor is csak 10-30 ezer forint lehet. Nagyobb mennyiségű szemét lerakása esetén ez akár olcsóbb is lehet a jogszerű elszállíttatásnál. Marad a folytonos takarítás. Idén negyvenmillió forintos keretet kapott erre a célra a FKF Rt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában