Ország-világ

2005.09.07. 12:15

Európa-Amerika: egyoldalú szerelem?

BAMA

Nem nőtt az európaiak szimpátiája az Egyesült Államok iránt az utóbbi időben, derül ki egy most megjelent tanulmányból. A németországi központú German Marshall Fund alapítvány kutatói ezer-ezer lakost kérdeztek meg Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Hollandiában, Lengyelországban, Portugáliában, Szlovákiában, Spanyolországban és Nagy-Britanniában, és az adatokat összevetették az Amerikában készült hasonló felmérés eredményeivel. Az összegzésből egyre egyoldalúbbá váló "szerelem" képe bontakozott ki. A válaszokból kiderült, hogy az európaiak kétharmada nem ért egyet a Bush-kormány külpolitikájával, és csaknem hatvan százalékuk nem tekinti az USÁ-t a világ vezető hatalmának. Miközben az amerikaiak 54 százaléka szeretné, hogy az Egyesült Államok fűzze szorosabbra kapcsolatait Európával, az európaiak 55 százaléka éppen ellenkezőleg azt tartaná jónak, ha Európa minél jobban függetlenedne az USÁ-tól.

Az 1-100-as szimpátiaskálán az európaiak 50 pontot adtak az amerikaiaknak. Az európai nemzetek közül a britek viseltetenek a legnagyobb szimpátiával (62 pont) az amerikaiak iránt, a legkisebbel (42 pont) a spanyolok. Az amerikaiak jóval szimpatikusabbnak találják az európaiakat, hiszen 67 pontot adtak erre a kérdésre. Az átlagon belül a spanyolokat jelölték meg a legszimpatikusabb európai népként 74 ponttal. Az egyetlen dolog, amelyről az Atlanti óceán mindkét partján nagyjából egyforma véleményen vannak az emberek, az, hogy legyen minél nagyobb demokrácia a világ minden részén. Az európaiaknak 74, az amerikaiaknak 51 százaléka igényli ezt. A lakosok kétharmada azonban mindkét kontinensen úgy véli, hogy a demokráciát csak békés eszközökkel szabadna terjeszteni, és csak egyharmaduk tartja megengedhetőnek a háborúzást a demokrácia érdekében. Az USA világpolitikai egyeduralmának ellensúlyozására az európaiak 70 százaléka kívánatosnak tartja, hogy az Európai Unió is valamiféle szuperhatalommá nője ki magát. Hogy ez a szuperhatalom milyen legyen, abban már jócskán megoszlanak a vélemények. Az európaiak egynegyede úgy véli, hogy az EU-nak csak gazdasági szempontból kellene egységesülnie, 35 százalék viszont úgy gondolja, hogy az uniónak a közös katonai erejét is fokoznia kellene. A megkérdezettek 60 százaléka fontosnak tartaná, hogy az unió kapjon mandátumot az ENSZ Biztonsági Tanácsában. (Spiegel Online)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában