Ország-világ

2005.09.23. 00:00

Felvehet hitelt külföldön is

Megélénkült az érdeklődés az ausztriai és szlovákiai hitelek iránt. A kölcsön felvételénél ingatlanfedezet esetén a hazai adótartozás sem jelent akadályt.

Farkas Barbara

[caption id="" align="alignleft" width="323"] A külföldi pénzintézetek nem feltétlenül olcsóbbak. Inkább azért választják a magyarok, mert ott könnyebb pénzt kapni, ha itthon tartozásuk van.
[/caption]Egyre népszerűbbek az ausztriai hitelek a hazai kis- és középvállalkozások körében. Egyes hitelközvetítők ezt „divathullámnak” tekintik, mondván, téves az a hit, hogy a külföldi bankok olcsóbbak lennének. „Tény, hogy az osztrák bankok rugalmasabbak mint magyar társaik, kevesebb papírmunkával jár az ügyintézés, ám azt nem mondanám, hogy gyorsabb lenne a hiteligénylés folyamata” – fogalmazott Tatár Attila, a hitelközvetítéssel is foglalkozó Bankweb.hu ügyvezető igazgatója. A társaság először a hazai lehetőségeket pásztázza végig, s ha nem jár szerencsével, akkor következik az az 5-6 osztrák bank, amellyel kapcsolatban áll. A rugalmasságot, illetve a kondíciókat illetően hasonló tapasztalatokról számolt be Csehlán Sándor, a hitelközvetítéssel is foglalkozó siófoki Travel Team Kft. ügyvezetője, ahol szintén akkor veszik igénybe az osztrák bankokat, ha a hazai szereplőknél nem kapták meg a zöld jelzést.
Tíz vállalkozói hitelkérelemből általában 2-3 landol az ausztriai bankoknál. A veszprémi hitelközvetítő Sestertius Kft. projektfinanszírozásra is szerzett osztrák hitelt, bár – mint Újhelyi Antal ügyvezető kiemelte – a jelzáloghitelek viszik a pálmát.
Az osztrák BA-CA fiókjait felkereső magyar vállalatok közül – amennyiben ragaszkodnak a kinti hitelhez – általában azokat fogadják előszeretettel, amelyeknek kirendeltségük vagy érdekeltségük van Ausztriában, esetleg ott található az anyacégük. Azon társaságok, amelyek semmilyen osztrák kapcsolatot nem tudnak felmutatni, nagy valószínűséggel nem férnek bele a legjobb minősítésű kategóriába, így kedvezőtlenebb feltételekkel számolhatnak.
Szlovákiában is kedvezőbb kondíciókkal találhatja szembe magát az ügyfél, s több magyar vállalat is igényelt kölcsönt Szlovákiában, ám esetükben mások a mozgatórugók. Az OTP Banka Slovenskónál egy jelentős ügyfél akár 3,5 százalékos kamattal is hitelhez juthat. Az utóbbi időben nőtt az OTP Banka Slovensko magyar vállalati ügyfeleinek száma, de ezek a cégek üzleti tevékenységet folytatnak Szlovákiában, ezért működésük finanszírozása érdekében fordulnak a pozsonyi központú bankhoz.
Az Erste szlovákiai leánybankjánál, a Slovenská sporitežňánál is több magyar ügyfél található, ám mint a hitelintézetnél kiemelték: ezen cégek leányvállalatot alapítottak, azaz üzleti tevékenység köti őket északi szomszédunkhoz.
A HVB Bank Slovakia fiókjaiban is megfordulnak magyar vállalatok, ám a hitelt felvevők többségének leánycége van az országban. Amennyiben a cég Magyarországon is HVB-ügyfél, az előnyösebb a hitelintézet számára – mondták érdeklődésünkre a szlovák bank sajtóosztályán. Amennyiben a hitelkérelem mögött az húzódik meg, hogy Magyarországon már nem kap hitelt, akkor nagy valószínűséggel a szlovák HVB Bank sem nyújt számukra.
A szlovák bankszektor negyedik legnagyobb szereplője, a CSOB ügyfélkörében is több magyar kis- és középvállalat található, s mint a hitelintézet sajtóosztályán rámutattak: a palettájukról bármelyik hitelterméket elérheti az érdeklődő, az ügyfél minősítésétől függően.

A szomszédban egyszerűbb az ügyintézés

A hat-nyolc százalékos kamatot – euróalapú finanszírozás esetén – itthon is megkapják már az ügyfelek. A hazai vállalkozások zömét azonban nem is ez „hajtja” ki külföldre. Az ok az, hogy késedelmes hitelek, netalán felhalmozott adótartozás ellenére is forráshoz juthatnak, magasabb kölcsönt vehetnek fel, avagy egyszerűen csak kisebb odaát a bürokrácia. A kulcstényezőt az ingatlan jelenti: amennyiben a fővárosban vagy nagyobb városban, üdülőövezetben megfelelő lakóingatlana van a hiteligénylőnek, akkor a kölcsön átutalása elé különösebb akadály már nem gördül.

kisebb odaát a bürokrácia.

A kulcstényezőt az ingatlan jelenti: amennyiben a fővárosban vagy nagyobb városban, üdülőövezetben megfelelő lakóingatlana van a hiteligénylőnek, akkor a kölcsön átutalása elé különösebb akadály már nem gördül. A külföldi pénzintézetek nem feltétlenül olcsóbbak. Inkább azért választják a magyarok, mert ott könnyebb pénzt kapni, ha itthon tartozásuk van. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában