Ország-világ

2005.09.15. 00:00

Fidesz: indokolatlan a műjégpálya bérbeadása

Elfogadhatatlannak tartja a műjégpálya üzemeltetésének magánkézbe adását a fővárosi Fidesz. Kupper András a párt frakcióvezetője attól tart, hogy ez esetben elszabadulhatnak az árak.

Kiss Gergely

[caption id="" align="alignleft" width="159"] Jelenleg még munkások foglalják el a csónakázó tó betonját
[/caption]Tegnap megírtuk, hogy a városvezetés korábbi terveivel ellentétben nem saját költségből újítaná fel a műjégpályát. Az ötmilliárdos beruházást eredetileg több lépcsőben végezték volna el, melynek első ütemére nyolcszázhetvenmillió forintot tavaly márciusban már jóváhagyott a közgyűlés. Most azonban azt mondják, nincs pénz a további munkálatokra. A befektető a felújításért cserébe megkapná a pálya üzemeltetésének jogát. - Semmi nem indokolja, hogy ezt az értékes műemléket bérbe adja a főváros – mondta a Reggelnek Kupper András.

– Nem csak a téli időszakról van szó, mivel tavasszal és nyáron jelentős kulturális rendezvényeket tudunk ott rendezni. Nem is beszélve a csónakázókról. Egy cég nem biztos, hogy ugyanazokat a szempontokat érvényesítené, amelyet a főváros. Az árak biztosan emelkednének, így veszélybe kerülne azoknak a családoknak a téli szórakozása, akiknek nincs pénze külföldi síelésre. Ők pedig a tapasztalatok szerint igen sokan vannak.

Nyáry Krisztián, a Városháza kommunikációs vezetője lapunknak elmondta, várhatóan a jövő hónapra dolgozzák ki az esetleges bérbeadás részleteit. – Ez egy kísérlet, melyben megnézzük, hogy egyáltalán van-e érdeklődő, aki a főváros feltételeit figyelembe véve befektetne – közölte Nyáry Krisztián. – Egy biztos, saját költségből sajnos nem tudjuk a beruházást megvalósítani, ugyanis nem sikerült állami és uniós forrást hozzákapcsolnunk. A Reggel több céget is megkérdezett arról, hogy esetleg befektetne-e a műjégpályába. Miután azonban a főváros elképzelésének részletei még nem ismeretesek, nem kívántak a kérdéssel érdemben foglalkozni.

Hat réteg beton

A szükséges felújítás egyik legköltségesebb lépése a korcsolyapálya rendbehozatala. Ez eléri a hárommilliárd forintot is. Ennek oka, hogy hat betonréteget kell feltörni. A korábbi korszerűsítések alkalmával ugyanis, nem cserélték ki a pálya csőrendszerét, hanem lebetonozták, és rátettek egy újat. Emiatt jelentősen csökkent a Városligeti-tó egykori egy méter harminc centiméteres mélysége. Az elképzelések között a főépület lebombázott szárnyának helyreállítása is szerepel. Itt kapna helyet a Hősök terét kiszolgáló turisztikai iroda.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában