Ország-világ

2005.09.13. 00:00

Filmre kerül a 12 Nagy Könyv

Hála az elreklámosodott világnak, ma már ahhoz, hogy valamit kézbe vegyünk, látvánnyal megdolgozott kedvcsináló kell. A jó könyvnek is.

Váczy András

Olvasói szavazatok alapján kialakult a Nagy Könyv tizenkettes toplistája. Tizenkét közismert személyiség, úgynevezett „arc” ajánlja az egyes könyveket. Filmes cégeket kértek fel a szervezők a könyvek kampányfilmjeinek elkészítésére. A szigorúan kötött költségvetésű, 25 perces produkciókat nyolc nap alatt kell leforgatni. A kemény tempóban készülő mozik közül négynek az alkotójával beszélgettünk.

Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita - Fekete Ibolya rendező: – Amit lehetett, megpróbáltuk felvillantani a könyvből. Ilyen bonyolult történetet nem lehet huszonöt percben elmesélni. Inkább egy olyan világot próbáltunk felvázolni, amely minden ízében hiteles. Ehhez el kell menni oda, ahol ez a világ van: Moszkvába. – Maguk az oroszok különleges lelkületű és alkatú emberek. Ezért tartom természetesnek, hogy oroszokról szóló filmet orosz színész játsszon. Persze azért van magyar szereplő: Hernádi Judit, a film arca és irodalmi idegenvezetője, Mucsi Zoltán és Scherer Péter pedig – Korovjov és Behemót – született Bulgakov-figurák. – Elmentünk tehát Moszkvába, és nagy mázlinkra megtaláltuk az eredeti helyszíneket. Nemcsak a Patriarsije Prudit, hanem azt a bizonyos 50-es számú lakást is! És a szuterént, amelynek alapján Bulgakov leírta a Mester és Margarita találkahelyét. Meg a Verébhegyet, ahonnan elrepülnek… Semmivel össze nem téveszthető helyszínek. Itt érezhető az, amit csak az oroszok tudnak magától értetődő módon csinálni: ki-be járkálni a hétköznapiság és a transzcendencia, a sóshering és az ördögök között.

Alan Alexander Milne: Micimackó - Alföldi Róbert rendező: – Csak most, amikor a felkérést kaptam, akkor olvastam először a Micimackót. Lehet, hogy emiatt, de nekem eszembe sem jutott, hogy a könyv szereplői állatok, inkább egyszerű, esendő, számomra jól ismert, bölcs és nagyon szerethető emberek, akik a csodálatos szépségű pusztazámori kastély, a Hatholdas Pagony lakói – mondja Alföldi Róbert, a film arca és rendezője. Kállai Ferenc (Micimackó), Törőcsik Mari (Malacka), Darvas Iván (Füles), Garas Dezső (Tigris), Tordy Géza (Nyuszi), Bodrogi Gyula (Bagoly), Tábori Nóra (Zsebibaba) és Máthé Erzsi (Kanga) alkotja a Micimackó legendás csapatát. – Különleges élmény volt együtt dolgozni, együtt lenni ezekkel a nagy színészekkel, akikhez külön-külön is szoros szakmai és meleg baráti kapcsolat fűz. Jó volt látni, hogy ők is milyen nagy élvezettel vesznek részt a közös munkában. Boldog voltam, na…

Jókai Mór: Az arany ember - Gárdos Péter rendező: – Semmilyen nézőpontból nem lehet a filmünket a legendás játékfilmmel összevetni. Mi az olvasáshoz, Jókai világához, a szélsőségekben tobzódó romantikához kedvet csináló esszéfilmet készítettünk, sok apró történettel és a kor felvillantásával. Például magáról az íróról, az író és a mű viszonyáról szólni – ehhez pontosan illik a kort, a könyvet és az alkotót bemutató Kulka János, a narrátor arca. – Műfajában erős dolgozat a mi Arany emberünk – véli a rendező –, mert a film hatását látványeszközökkel bővítettük. Megpóbáltuk a forgácsszerű jelenetépítkezést helyszínváltással, műteremben pedig díszletelemekkel erőteljesebbé tenni. Forgattunk Komáromban és a Dunán, megtaláltuk Komárom és Budapest között a Senki szigetét. Csodálatos… Helikopterről vettük fel „Zoltánt”, az egy szál épségben maradt gőzhajót. Víz alatt forgattuk, ahogy Tímár felhozza a folyó fenekéről a kincset. A címszereplő Lászó Zsolt, a többiek jórészt pályakezdő, tehetséges színészek. – Noémi megformálója meglepetés. Anynyit elárulok, hogy híres topmodell… – titkolózik a rendező.

Szabó Magda: Abigél - Pál Ödön producer: – A híres, Zsurzs Éva rendezte négyrészes tévéfilm részletgazdagon a regény fonalát követte. Mi is igyekeztünk játékfilmes eszközökkel, a kulcsjelenetek kiemelésével a könyv cselekményét bemutatni. Shubert Éva az arcunk, játékosságával, humorával ezt erősíti képben, hangban – és úgy értelmezi Abigélt, hogy levakarja a könyvre ráragadt lányregénycímkét. – Hosszas keresgélés után, Sárospatakon találtuk meg azt a boltíves, komor szigort árasztó helyszínt, amely Szabó Magda könyvének hangulatát meghatározza – említi a producer. – Nagy szerencsénkre, és köszönve a vezetőknek, a református kollégiumból verbuválhattunk nagyszerű lánycsapatot, a főbb szerepeket pedig profi színészek játsszák. Például Ruttkai Éva legendás szerepét, Horn Micit most Csákányi Eszter játssza. A filmbéli Abigél-szobor egészen más lesz, mint amilyenre a Zsurzs Éva rendezte alkotásból emlékezhetünk. A csodatévő szobor, ahogyan a film is, sok-sok trükköt tud, de erről meggyőződhetünk magunk is hamarosan.

Váczy András -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában