Ország-világ

2005.09.27. 00:00

Fogamzásgátlás, női problémák

Életkoruktól függően számos egészségügyi problémával kell szembenézniük a hölgyeknek. A fiatalokat a fogamzásgátlás, az idősebbeket a klimax hormonális zavarai foglalkoztatják. Ezekről a kérdésekről tanácskozott nemrég a Magyar Nőorvos Társaság Esztergomban.

Rafael Balázs

[caption id="" align="alignleft" width="285"] Az erős hormonkészítmények ideje lejárt, ma a fiataloknak már jóval kevesebb gondot okoz a fogamzásgátlás
[/caption]Az elegáns helyszínt Dr. Berbik István, az esztergomi Vaszary Kolos Kórház szülészeti-nőgyógyászati osztályának vezetője választotta: – Városunknak végre van egy konferenciák megrendezésére is alkalmas intézménye, ahová büszkén várhattam kollégáimat. A tanácskozáson két témát tűztünk napirendre: a hormonális fogamzásgátlás új lehetőségei mellett, az ötvenes nők problémáival foglalkoztunk. A világ jelenleg működő gyakorlatát és az új lehetőségeket elemeztük. A jó néhány évtizedet megélt tablettás korszaknak sok a tapasztalata. Az ismert fogamzásgátlók az egész testet terhelik, a szervezet minden porcikája reagál a hatóanyagokra. Miközben valójában jóval kisebb területre kellene korlátozni a szer hatását. Szerencsére alternatívák sora jelenik meg a gyógyszergyárak kínálatában. Az új eszközök biztonságosabbak, a terhelés is optimálisabb. Már nem tablettákról, hanem olyan eszközökről van szó, melyek a havi cikluson belül pontosan adagolják a szükséges mennyiségű hatóanyagot. Részletesen szóltunk például a Mirena nevű, miniatűr hormonkapszuláról, amelyet a méhbe helyezünk el, valamint a NuvaRing nevű hüvelygyűrűről. Mindkét eszközzel komoly eredményeink vannak. Azért beszéltünk a problémákról is.

– Ezek az eszközöket érintik?
– Nem, sokkal prózaibb dologról van szó: az árukról. Ahhoz, hogy az új és kíméletesebb eszközök el tudjanak terjedni, közelíteni kell árukat a felhasználó korosztály minden rétegének anyagi lehetőségeihez.
A tanácskozás második felének előadásain az ötven éven felüli nők egészségügyi problémáival foglalkoztak. A hormonpótlás módszerei kapcsán szó volt a média keltette, felesleges rákpánikról, a változó kor fogamzásgátlásáról, és a klimax időszakának betegségeiről.

– Komoly gond az időskorban jelentkező csontritkulás és annak kezelése. Erről reumatológusok szóltak. Mindezen túl bemutattak egy új, valójában igen egyszerűnek tűnő eszközt, egy hüvelyzuhanyt, amely akár egyfajta hungarikum is lehetne.

Barátságos intimzuhany

A LadyPharma sajtóbemutatóján együttműködési szerződést írt alá Csík Mihály, a Benefit Bt. ügyvezetője és dr. Berbik István, a Vaszary Kolos Kórház osztályvezető főorvosa. Esztergom gyógyító intézménye a dunaújvárosi kórház után másodikként lett az új eszköz alkalmazója és hirdetője. Lindberger László mérnök találmányát fejlesztette tovább a Benefit. Az új termék a régi típusú irrigátorok helyébe léphet. Az eszköz a szabvány zuhanyrózsa helyére szerelhető. A belsejében elhelyezett gyógynövényes kapszulából a víz kioldja és a hüvelybe juttatja a hatóanyagokat. Használata akkor javasolt, ha a hüvelyflóra egyensúlya felborul. A hüvely belső miliőjének helyreállítása a páciens lelkivilágát is helyrehozza. Egy kamillás és egy tejsavas patron kapható mellé.

Lindberger László mérnök

találmányát fejlesztette tovább a Benefit. Az új termék a régi típusú irrigátorok helyébe léphet. Az eszköz a szabvány zuhanyrózsa helyére szerelhető. A belsejében elhelyezett gyógynövényes kapszulából a víz kioldja és a hüvelybe juttatja a hatóanyagokat. Használata akkor javasolt, ha a hüvelyflóra egyensúlya felborul. A hüvely belső miliőjének helyreállítása a páciens lelkivilágát is helyrehozza. Egy kamillás és egy tejsavas patron kapható mellé. Az erős hormonkészítmények ideje lejárt, ma a fiataloknak már jóval kevesebb gondot okoz a fogamzásgátlás -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában