Ország-világ

2005.09.16. 00:00

Főzzön gyorsan és ízleteset

Paradicsomos mártással, különleges sajtszósszal, sóval, mákkal, dióval vagy tejföllel leöntve is kitűnő csemege a tészta.

Árvay N. Tivadar

[caption id="" align="alignleft" width="156"] Ez az igazi olasz ételkülönlegesség nemcsak gusztusos, hanem kimondottan finom is
[/caption]Kevesen vannak, akik nem szeretik a tésztaféléket. Olyan sokféle módon készíthetők el belőle a kitűnő fogások, hogy a legfinynyásabbak is megtalálják az ízlésüknek megfelelőt. A tészták semleges ízük miatt mindig igényelnek valamilyen mártást, édes vagy sós fűszerezést. Bár tagadhatatlan, hogy egy tál forró spagetti extraszűz olívaolajjal, egy darabka vajjal, sóval és borssal önmagában is fenséges étel, mégis érdemes megismerni a különböző típusú tészták alakjához és jellegzetességéhez legjobban illő mártásokat. A tészta alakja határozza meg ugyanis leginkább, hogy milyen ízek illenek hozzá. Például a tollhegytésztához (penne), és általában mindenféle csőtésztához jól illenek a bőséges, zöldséges alapú mártások. A csokornyakkendő- vagy pillangótészta (farfalle), a szárított gnocchi és a kagylótészta a darált húsokhoz, illetve a zöldséges, paradicsomos vagy cukkinis mártásokhoz megfelelő köret. A spagettikhez rákfélék, carbonara vagy bolognai mártás, pestó illik. A szélesmetéltekre (fettuce, tagliatelle) és a felcsavart vagy egyenes cérnatésztákra krémes mártásokat javaslunk. Az angyalhaj (hosszú cérnatészta) pedig a wokban készülő fogásokhoz és más keleti specialitásokhoz használható.

Mivel a tésztákból szükséges mennyiséget nem könnyű kiszámolni, gyakran marad a főzőben néhány adagnyi csupasz metélt. Ezt sem kell kidobnia. Keverje össze fehér mártással, szórja meg sajttal, grillezve kitűnő vacsora néhány perc alatt. Ha könnyebb ételre vágyik, keverjen a maradékhoz avokádót, paradicsomot, esetleg garnélarákot, néhány csepp olívaolajat és citromlevet. Sóval, borssal keverve finom salátát varázsolhat.

Citromos ravioli

Hozzávalók 4 személyre: l 50 dkg sajtos-parajos ravioli l 30 dkg szeletelt mandula pirítva Citromos-tejszínes mártáshoz l 30 dkg vaj l 1 gerezd fokhagyma összezúzva l 1 1/4 csésze tejszín l 1/4 csésze citromlé l 30 dkg reszelt parmezán sajt l 3 ek. felaprított snidling l 1 tk. finomra reszelt citromhéj l 2 ek. felaprított petrezselyem l frissen őrölt feketebors Elkészítés: 1. Főzze meg a tésztát a csomagoláson lévő előírás szerint. Szűrje le, tegye félre, de tartsa melegen. 2. A mártás elkészítéséhez egy serpenyőben alacsony hőfokon olvassza fel a vajat, adja hozzá a fokhagymát, és kevergetve pirítsa 1 percig. Keverje bele a tejszínt, a citromlevet, a parmezánt, a snidlinget és a citromhéjat. Melegítse gyöngyözésig, majd főzze 2 percig. Ha kész, forgassa össze a tésztával. Szórjon rá mandulát és tálalja. Tipp: ugyanilyen finom, ha sajtos-parajos derelyével (félhold alakú raviolival) vagy tortellinivel készíti.

Paradicsomos-bazsalikomos tészta

Hozzávalók 4 személyre: l 50 dkg tetszőleges tészta kifőzve l 22 dkg markáns sajt (érett cheddar) reszelve l 8 szelet sonka, vékony csíkokra vágva l 25 dkg zárt kalapú sampinyon felszeletelve l 75 dkg üvegtésztára való paradicsomszósz l 2 evőkanál felaprított friss bazsalikom l 3 dkg zsemlemorzsa Elkészítés 1. Tegye a forró tésztát és 12,5 dkg sajtot enyhén kikent hőálló tálba, keverje össze, és tegye félre. 2. Teflonserpenyőben pirítsa meg a sonkát. Adja hozzá a gombát, és pirítsa még 3 percig. Ha kész, merje a tészta tetejére, tegyen rá paradicsomszószt és bazsalikomot. Vegyítse össze a zsemlemorzsát a maradék sajttal, és szórja a tésztára. Gázsütőben 200 Celsius-fokon süsse 20 percig. Tipp: Még ízletesebb, ha brokkolis karfiolsaláta kíséretében tálalja.

Farfalle whiskys mártással

Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg farfalle (pillangótészta) Whisky-zöldborsos mártáshoz: l 15 dkg vaj l 12,5 dkg zárt fejű sampinyon szeletelve l 4 db újhagyma szeletelve l 30 dkg tejföl l 2 tk. francia mustár l 2 tk. zúzott zöldbors l 1/4 csésze zöldségleves l 1 ek. whisky Elkészítés: 1. Főzze meg a tésztát a csomagoláson lévő előírás szerint. Szűrje le, tegye félre, de tartsa melegen. 2. A mártás elkészítéséhez egy serpenyőben közepes hőfokon olvassza fel a vajat. Tegye bele a gombát és az újhagymát, kevergetve párolja 2-3 percig, amíg a gomba megpuhul. 3. Keverje bele a tejfölt, a mustárt, a zöldborsot, a levest és a whiskyt. Melegítse gyöngyözésig, és főzze 1 percig. Óvatosan forgassa össze a tésztával. Tipp: A farfalle olaszul pillangót jelent, a tésztának valóban pillangó alakja van.

l 50 dkg sajtos-parajos ravioli

l 30 dkg szeletelt mandula pirítva

Citromos-tejszínes mártáshoz

l 30 dkg vaj

l 1 gerezd fokhagyma összezúzva

l 1 1/4 csésze tejszín

l 1/4 csésze citromlé

l 30 dkg reszelt parmezán sajt

l 3 ek. felaprított snidling

l 1 tk. finomra reszelt citromhéj

l 2 ek. felaprított petrezselyem

l frissen őrölt feketebors

Elkészítés:

1. Főzze meg a tésztát a csomagoláson lévő előírás szerint. Szűrje le, tegye félre, de tartsa melegen.

2. A mártás elkészítéséhez egy serpenyőben alacsony hőfokon olvassza fel a vajat, adja hozzá a fokhagymát, és kevergetve pirítsa 1 percig. Keverje bele a tejszínt, a citromlevet, a parmezánt, a snidlinget és a citromhéjat. Melegítse gyöngyözésig, majd főzze 2 percig. Ha kész, forgassa össze a tésztával. Szórjon rá mandulát és tálalja.

Tipp: ugyanilyen finom, ha sajtos-parajos derelyével (félhold alakú raviolival) vagy tortellinivel készíti. Paradicsomos-bazsalikomos tészta Hozzávalók 4 személyre:

l 50 dkg tetszőleges tészta kifőzve

l 22 dkg markáns sajt (érett cheddar) reszelve

l 8 szelet sonka, vékony csíkokra vágva

l 25 dkg zárt kalapú sampinyon felszeletelve

l 75 dkg üvegtésztára való paradicsomszósz

l 2 evőkanál felaprított friss bazsalikom

l 3 dkg zsemlemorzsa

Elkészítés

1. Tegye a forró tésztát és 12,5 dkg sajtot enyhén kikent hőálló tálba, keverje össze, és tegye félre.

2. Teflonserpenyőben pirítsa meg a sonkát. Adja hozzá a gombát, és pirítsa még 3 percig. Ha kész, merje a tészta tetejére, tegyen rá paradicsomszószt és bazsalikomot. Vegyítse össze a zsemlemorzsát a maradék sajttal, és szórja a tésztára. Gázsütőben 200 Celsius-fokon süsse 20 percig.

Tipp: Még ízletesebb, ha brokkolis karfiolsaláta kíséretében tálalja. Farfalle whiskys mártással Hozzávalók 4 személyre:

40 dkg farfalle (pillangótészta)

Whisky-zöldborsos mártáshoz:

l 15 dkg vaj

l 12,5 dkg zárt fejű sampinyon szeletelve

l 4 db újhagyma szeletelve

l 30 dkg tejföl

l 2 tk. francia mustár

l 2 tk. zúzott zöldbors

l 1/4 csésze zöldségleves

l 1 ek. whisky

Elkészítés:

1. Főzze meg a tésztát a csomagoláson lévő előírás szerint. Szűrje le, tegye félre, de tartsa melegen.

2. A mártás elkészítéséhez egy serpenyőben közepes hőfokon olvassza fel a vajat. Tegye bele a gombát és az újhagymát, kevergetve párolja 2-3 percig, amíg a gomba megpuhul.

3. Keverje bele a tejfölt, a mustárt, a zöldborsot, a levest és

a whiskyt. Melegítse gyöngyözésig, és főzze 1 percig. Óvatosan forgassa össze a tésztával.

Tipp: A farfalle olaszul pillangót jelent, a tésztának valóban pillangó alakja van. Ez az igazi olasz ételkülönlegesség nemcsak gusztusos, hanem kimondottan finom is -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában