Ország-világ

2005.09.03. 00:00

Füttykoncert az állami operaházban

Korántsem volt felhőtlen tegnapi bemutatkozása az Operaház újonnan kinevezett főigazgatójának, Hegyi Árpád Jutocsának. Az évadnyitó társulati ülésen többször hallható volt bekiabálás, és a fütty sem maradt el.

P. G.

[caption id="" align="alignleft" width="200"] Bozóki András kulturális miniszter és Hegyi Árpád Jutocsa új főigazgató
[/caption]Már az ülés kezdetét megelőzően többektől hallani lehetett, hogy ilyen sokan még soha nem voltak az évadnyitón. Benne volt a botrány szele a levegőben. Eleinte Bozóki András kulturális miniszter szavait kísérte figyelem, amikor viszont az előző főigazgató, Szinetár Miklós érdemeit méltatta, szűnni nem akaró taps tört ki. De amikor tisztább viszonyokról és újszerű gazdálkodásról kezdett beszélni, kitört a füttykoncert. Amikor pedig az új vezetőséget ajánlotta a társulat bizalmába, megint felhangzott a „kórus”.

Az új főigazgató, Hegyi Árpád Jutocsa láthatóan zavartan és idegesen kezdte évadnyitó beszédét. Első mondatait várakozóan hallgatták a jelenlévők, de arra a kijelentésére, hogy „az Operaházban nem történt meg a rendszerváltás. Ezt különös bűverő akadályozta meg!”, valaki hangosan bekiabált: „Koncepció van?” Majd egy másik: „A vezetőség közül ki volt az elmúlt öt évben az Operaház bármelyik előadásán, hogy megállapíthassa, milyenek voltak a darabok?” A további bekiabálások ellenére a főigazgató röviden, de végigmondta beszédét. Hangsúlyozta, azt szeretné, ha a nagyvilágban még jobban megismernék az Operaházat, de ehhez elengedhetetlenek a reformok.

Az elmúlt napokban nagy vihart kavart Petrovics Emil főzeneigazgató távozása. Az ügyről utóda, Kesselyák Gergely lapunknak elmondta: – A történtek után is nagyon szeretem és szeretettel gondolok a tanár úrra. Megígértük neki, hogy távozásának pontos okait homályban hagyjuk, és nem tárjuk a nyilvánosság elé. Egyszerűen arról van szó, hogy egy nagy ember, aki hatvan évig mindenhol első ember volt, nem várható el tőle, hogy egy másik utat járó csapatba belesimuljon.

Arra a kérdésre, hogy csupán a pályázat megnyeréséhez használták fel Petrovics nevét, Kesselyák azt mondta: – A tanár úr ismerte a pályázatot, és elolvasása után úgy döntött, hogy támogatja.

Még az új vezetés bemutatkozásakor elhangzott az ígéret, szeretnék, ha Petrovics Emil egy új operát írna a háznak. Petrovics erről az MTV-ben azt mondta: blöff… Kesselyák válasza: – Már megírtam Petrovicsnak a felkérő levelet, és remélem, a napokban megbeszélésre is sor kerül a mű témájáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában