Ország-világ

2005.09.13. 00:00

Harcban a hóleopárd megmentéséért

A hóleopárd (Uncia uncia), a föld egyik legszebb és leginkább veszélyeztetett állata Közép-Ázsia hegyei között él. Gyönyörű, szürkésfehér pöttyös prémje „segítette” az állatot a kihalás szélére. A húszas években évente ezer prémet exportáltak Ázsiából és Oroszországból.

BAMA

A másik ok, amely a kihalás szélére sodorta az állatot, a helyi nomád pásztorokkal való állandó konfliktusa. Az Altáj-hegység nomád lakossága és a pásztorok körülbelül hétszáz hóleopárddal osztják meg lakóhelyüket. Az emberek megélhetését évszázadok óta a kecskék, juhok és tevék tenyésztése biztosította. A bőrt és gyapjút nyersanyagként adták el vándorkereskedőknek. Az 1990-es években a demográfiai növekedés eredményeként a háztáji állattenyésztés mértéke is megugrott: az addigi 20 millióról mára 33 millióra nőtt a nyájállatok száma. Az orvvadászat mellett az erdőirtás – amely a háziállatoknak teremtett legelőt – eredményeként csaknem kihalt a vadkecske és a vadjuh. Mivel természetes zsákmánya eltűnt, a hóleopárd a háziállatokra vadászott. Ezért viszont gyakran életével fizetett. Több nemzetközi cég fogott össze, hogy a pásztorok és hóleopárdok érdekeit összeegyeztesse: az Irbris Enterprises, a Nemzetközi Hóleopárd Alapítvány, a David Shepherd Környezetvédelmi Alapítvány, valamint a WWF (Vadvédelmi Világalap). A nyájak létszámát azzal kívánják csökkenteni, hogy a pásztorokat többletjövedelemhez juttatják. Nyersanyagként egy kilogramm gyapjúért 1 dollárt kaptak. Ugyanennyi anyagból négy sapkát készíthetnek, amelyekért 4 dollárt fizetnek. Az Irbris Enterprises segítségével Mongóliában és nemzetközi piacon is értékesíthetik.

Azok a pásztorok, akik részt vesznek a programban, szerződést írnak alá. Kötelezik magukat, hogy nem zsákmányolják ki a természetet nyájaik érdekében, és nem veszélyeztetik a hóleopárdokat és zsákmányukat. Szigorúan tilos az orvvadászat, és elfogadják, ha egy-egy háziállatot zsákmányol a ragadozó. Ennek fejében biztos jövedelmet kapnak a pásztorközösségek. Ugyanakkor az egész közösség elveszti a pénzt, ha egyetlen hóleopárdot vagy hegyi kecskét megöl egy pásztor. A tervezet előnye, hogy nemcsak a ragadozókat védi, hanem zsákmányukat is. Így a hóleopárdok kevésbé kerülnek konfliktusba az emberekkel. Az érdekegyesítés a fejlődés és a környezetvédelem között központi kérdés nemcsak Mongóliában, de a világ más tájain is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában